IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oracle повишава печалбата при спадащи приходи

Компанията продължава да губи пари в хардуерното си подразделение

11:50 | 21.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън. Снимка: Ройтерс

И за третото тримесечие американският производител на софтуер Oracle успява да отговори на очакванията на анализаторите за печалбата си, но опасения поражда спадът на приходите. Това предполага, че Oracle попада в затруднения, когато става въпрос за сключване на нови договори, стана ясно в четвъртък в Сан Франциско при представянето на тримесечните данни.

До края на тримесечието през август Oracle е спечелила 2,03 млрд. долара (1,56 млрд. евро), или 41 цента на акция, обяви компанията, цитирана от Ройтерс.

Това е с 11% по-висок резултат в сравнение със същия период на миналата година. Като се изключат някои елементи на счетоводните отчети, остават 53 цента на акция, което е в съответствие с очакванията на анализаторите.

За сметка на това обаче приходите спадат с две на сто в сравнение със съответното тримесечие на 2011 г. до 8,18 млрд. долара. Това са с 200 млн. долара по-малко от очакванията.

Трудности софтуерният производител изпитва преди всичко със сървърния специалист Sun, който Oracle придоби през 2010 г. Бизнесът с хардуер се срива с 24% до 779 млн. долара. Във важното подразделение за софтуерни лицензи обаче приходите скачат с 6% до 1,6 млрд. долара.

До голяма степен скокът в печалбата от 11% е благодарение и на конкурента SAP. В продължаващия вече няколко години спор за софтуерна кражба германците обявиха, че са съгласни да платят на Oracle 306 млн. долара. По данни на финансовия директор на Oracle Сафра Катц сумата вече е в баланса.

Вместо да приеме решението за извънсъдебно споразумение и компенсация от 306 млн. долара (243 млн. евро) и да сложи край на съдебния спор, Oracle е подал нова жалба. Това означава, че двете страни ще се срещнат отново пред следващата инстанция.

Спорният въпрос е с дългогодишна давност. Служители на придобитото през 2005 г. и вече затворено дъщерно дружество на SAP – TomorrowNow, са сваляли нелегално огромно количество ъпдейти от Oracle. Прокуратурата на Сан Франциско в своите разследвания е доказала най-малко 6249 подобни случаи и е наказа SAP с глоба от 20 млн. долара. Успоредно с това от 2007 г. насам тече и граждански иск, заведен от Oracle.

Съдебно жури първоначално отсъди Oracle да получи обезщетение от 1,3 млрд. долара, но впоследствие съдията разкритикува сумата като "силно преувеличена" и я намали до 272 млн. долара. Oracle не се е съгласил с предложението. За да се избегне продължителен и скъп (заради високите възнаграждения на американските адвокати) процес, SAP предложи изплащането на 306 млн. долара и Oracle привидно се съгласи с компенсацията, като съдията Филис Хамилтън също даде своята благословия.

Двете компании са кръвни врагове не само заради този спор. SAP е световен лидер на пазара за бизнес софтуер. С него компаниите управляват счетоводството си и клиентската база. Oracle е лидер в бизнеса с бази данни, но чрез придобивания вече разширява бизнеса си в областта на SAP. Това допълнително засили конфронтацията между двете компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още