IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google: Не държим Maps да бъде непременно поддържан от iPhone 5

Тепърва ще стане ясно дали Apple ще пусне отново приложението в онлайн магазина си, след като собсвтената навигационна услуга на компанията се провали

16:43 | 25.09.12 г. 1
<p>
	Apple и Google работят като партньори още от пускането на пазара на първия смартфон на Apple през 2007 г.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Apple и Google работят като партньори още от пускането на пазара на първия смартфон на Apple през 2007 г. Снимка: Ройтерс

 

Google не се е опитвала да снабди iPhone 5 със своето приложение Google Maps, след като Apple реши да интегрира собствена аналогична апликация в новия си смартфон, заяви Ерик Шмид, член на борда на директорите на американския онлайн концерн Google, информира Ройтерс.

Технологичният гигант Apple представи своята собствена навигационна услуга по-рано този месец, когато пусна за изтегляне дългоочаквания софтуерен ъпдейт за мобилната операционна система iOS 6, в която е интегрирано и приложението.

Много от потребителите на мобилните устройства на Apple се оплакаха от заместителя на Google Мaps в устройствата им, който работи с датска навигационна система. Оказа се, че новото приложение с карти на Apple съдържа множество грешки, които до голяма степен го правят неизползваемо.

„Според нас щеше да е много по-добре за тях ако бяха запазили нашето приложение“, коментира Шмид пред малка група журналисти по време на последното си посещение в Токио.

През последните дни Google и Apple са в постоянна комуникация и преговори.

Шмид обясни, че зависи изцяло от Apple дали мобилното приложение на Goole Maps ще присъства отново в онлайн магазина за апликации на технологичния гигант Apple App Store.

Двете компании работят в близко съвместно партньорство още от пускането на пазара на първия „умен телефон“ на Apple през 2007 г.

Но отношенията между двете страни се промениха, откакто делът на операционната система на Google - Android, на пазара за мобилни операционни системи започна да се увеличава. Сега платформата е водещата световна мобилна операционна система.

Шмид обясни, че се надява Google да остане основен партньор на Apple като търсачка в интернет браузъра, интегриран в мобилните устройства на компанията.

„Няма да правя прогнози. Ние искаме Apple да бъдат наш партньор. Нямам намерение да спекулирам около това, което те смятат да направят в бъдеще“, заяви Шмид.

Google предоставя Android напълно безплатно, а освен това разрешава на разработчиците на мобилни апликации да добавят програми по много лесен и отворен начин директно в Android Marketplace. Този подход дава възможност на компанията да достигне до по-голям брой потребители, а и да си подсигури нови потенциални клиенти, което ще й помогне да увеличи приходите си от реклами. Днес повече от 500 млн. души по света използват платформата.

Шмид коментира, че успехът на Google е много често незабелязван и игнориран от медийното внимание, което е по-често заето с големите маркетинг събития на Apple и брандинг решенията им. „Всичко това е прекрасно за Apple, но числата и резултатите са на наша страна“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
FNM
преди 11 години
Мдаа, числата говорят ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още