IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нетърпеливите iPhone маниаци докараха нов рекорд за акциите на Apple

Вчера книжата минаха прага от 700 долара за брой, а борсовата оценка на компанията е 656 млрд. долара

10:14 | 18.09.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Интересът към iPhone 5 е невероятно силен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Интересът към iPhone 5 е невероятно силен. Снимка: Ройтерс

Силното търсене на новия iPhone докара акциите на Apple до ново рекордно високо ниво. В понеделник акцията на технологичния концерн поскъпна в Ню Йорк малко преди края на редовната борсова сесия до 699,80 долара, затваряйки на ниво от 699,78 долара.

Това е увеличение с малко над 1% от стойността от петък. В следборсовата търговия книжата на фондовата борса най-накрая за първи път минаха поразителния праг от 700 долара за брой, предаде Ройтерс.

Повече от 2 млн. клиенти са подали предварителни заявки за телефона само в първите 24 часа. Устройството ще излезе на пазара в САЩ на 21-и септември, а на 28-и септември и в редица европейски телекоми. За сравнение, предварителните поръчки на iPhone 4S за първите 24 часа след неговия дебют бяха около 600 хил.

Както All Things D съобщи, квотата за предварителни поръчки е свършила едва час след началото на записванията. Междувременно заинтересованите е трябвало да се запишат в списъците на чакащите с до три седмици срок за закупуване.

„Предварителните поръчки за iPhone 5 са невероятни. Направо сме изумени от реакцията на клиентите", казва Нат Керис, говорител на Apple, пред AllThingsD. Оказва се, че компанията не е била подготвена за толкова голямо търсене и сега ще трябва да измисли начини да отговори на лоялността на потребителите, които ще трябва да чакат повече от предвиденото.

iPhone 5 ще бъде най-важният продукт за Apple през тази година. Смартфонът е „златната ябълка“ за компанията, а iPad, iPod и компютрите Mac докарват по-малко пари в касите на компанията. Само през миналото тримесечие Apple е спечелил 8,8 млрд. долара. През последното Коледно тримесечие калифорнийската компания е спечелила 13,1 млрд. долара.

Заради тези успехи Apple стана и най-ценната борсово котирана компания на всички времена. Към края на сесията в понеделник основаният от Стив Джобс концерн бе оценен на 656 млрд. долара. Водещият петролен производител ExxonMobil се оценява на 424 млрд. долара, Google – на 232 млрд. долара, а Siemens – на 95 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
stoiloff
преди 11 години
Уважаеми, пазарите не се движат от нормална логика напоследък! Виждате го сами, всичко е митове,легенди и предсказания, премесени с много лобизъм,политика и АЛЧНОСТ. Да наистина продуктите на Ейпъл са непроизводителни и демоде, но на хората не им пука. Те купуват, защото така ги е зомбирала рекламата. Аз самия никога не ще си купя телефон над 200 лв! Много се чупят :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
aristotel
преди 11 години
Да и аз смятам че си прав kranc_mk . Но в хАмериката са ги зарибили още от малки и те като шопите от искаро и от витоша по убаво нема. Други корпорации напр. ИНТЕЛ произвеждат процесори и ЯБЪЛКАТА да са по-НАЙ отврат. Но накрая ще се спука и САМСУНК и GOOGLE ЩЕ ИМ ГО нач..Т а ДО ТОГАВА ПРЕДПОЧИТАМ ДА СИ ПОЛЗВАМ РС и Андроид. а Ейпъл продуктите са ТЪПО и СКЪПО нещо за *** хамериканос куртурата :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
kranc_mk
преди 11 години
Балони балони балони.Неможе компания която пройзвежда 1 скапан телефон на година който е с много по стари параметри и характеристики от други фирми да е най скъпата компания.Но ще има БООМ скоро. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още