IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony изкова алианса си с Olympus

Гигантът в електрониката ще инвестира 500 млн. евро в изпадналия в криза производител на фотоапарати

13:09 | 29.09.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Sony откри пътя към Olympus. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Sony откри пътя към Olympus. Снимка: Ройтерс

Sony придобива дял в раздирания от скандали специалист по камери Olympus и така пренарежда наново японската електронна индустрия. Концернът инвестира около 50 млрд. йени (500 млн. евро) и се превръща в основен акционер в Olympus с дял от 11,46% в акциите с право на глас, обявиха компаниите, цитирани от Ройтерс.

Дейността с медицинските технологии е част от пакета, освен това бившите конкуренти искат да работят заедно и в областта на камерите. Така например Olympus може да осигури лещи за обективите на Sony, а в замяна да получи сензори", се казва в съобщението. 

Алиансът между двете компании е израз на желанието на Sony да стъпи в сектора на медицинската образна диагностика (томография, ехография и др.) В момента сегментът е доминиран от продуктите на Olympus, като компанията доставя най-много ендоскопи за болнични и медицински учреждения, организации и институти.

През миналия месец Sony отчете нетна загуба за второто тримесечие и понижи прогнозата си за годишната печалба от 30 млрд. йени до 20 млрд. йени (257 млн. долара). Заради слабите резултати на подразделението за потребителска електроника на Sony рейтинговата агенция Standard&Poor’s намали през тази седмица дългосрочния рейтинг на компанията с една степен до BBB, което е и втората най-ниска инвестиционна оценка.

Olympus трябваше да потърси бизнес партньори след най-големия корпоративен счетоводен скандал в японската история, свързан със злоупотреби за 1,7 млрд. долара, който лиши компанията от голяма част от наличните парични авоари. В началото на седмицата бившият председател на компанията Цуойоши Кикукава и други директори се признаха за виновни. Компанията отчете загуба от 618 млн. долара през последната фискална година, а през юни обяви, че планира съкращения на 2700 души. 

Освен Sony, в Olympus искаха да инвестират производителят на медицинска техника Terumo Corp и производителят на фотоапарати Fujifilm Holdings Corp. Двете компании, които се конкурират по-директно с Olympus, предлагаха и по-тясно обвързване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още