IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

T-Mobile USA отдава под наем радио кулите си

Crown Castle получава правата за ползване за следващите 28 години срещу 2,4 млрд. долара

09:30 | 01.10.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	За още 2,4 млрд. долара Crown Castle може да придобие напълно кулите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

За още 2,4 млрд. долара Crown Castle може да придобие напълно кулите. Снимка: Ройтерс

Американският мобилен оператор T-Mobile USA, дъщерна компания на Detsche Telekom, сключи договор с Crown Caste на стойност 2,4 млрд. долара за правата за ползване на 7200 радио кули, предава Bloomberg. Дъщерното дружество се надява да се концентрира върху основния си бизнес.

От дълги години компанията се опитваше да си набави свежи пари чрез продажба на инфраструктура. Според договора Crown Castle получава правата за ползване за следващите 28 години, както и правата за преотдаване под наем. В края на договора компанията може да откупи кулите за още 2,4 млрд. долара. 

В САЩ Crown Castle вече оперира с повече от 30 000 радио кули. Оператори като AT&T или T-Mobile плащат такси, за да се създават върху тях базови станции и да могат да ги ползват след това.

T-Mobile USA ще вложи в следващите три години до 4 млрд. долара в разширяване на LTE мобилната си мрежа. Чрез споразумението с Crown Castle компанията си набавя необходимите средства за ъпгрейд. Очаква се договорът да влезее в сила през четвъртото тримесечие.

В края на декември Deutsche Telekom и AT&T окончателно се отказа от сделката за придобиване на T-Mobile USA. AT&T имаше намерение да придобие T-Mobile USA за 39 млрд. долара. Сделката бе стопирана на 19-и декември, след като Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC), подкрепена от Министерството на правосъдието, наложи съдебен запор и вкара сделката в съда.

Оттогава T-Mobile USA се бори за по-добра позиция на пазара. Новият главен изпълнителен директор Джон Легер пусна нова маркетингова кампания, насочена специално към клиенти на конкурентните доставчици и въведе нови тарифни структури.

През март компанията обяви, че закрива седем от своите 24 контактни центрове и съкращава над 50% от служителите си там. Мярката е част от преструктуриране на концерна, което е нужно, за да може T-Mobile да набави по-лесно милиардната инвестиция за новите мобилни мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още