IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple вече не е толкова блестяща компания

Новият iPad не се радва на добри продажби, а печалбата е под очакванията на експертите

10:01 | 26.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тим Кук остава оптимист за предстоящите продажби през Коледното тримесечие. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тим Кук остава оптимист за предстоящите продажби през Коледното тримесечие. Снимка: Ройтерс

Технологичният гигант Apple е увеличил приходите си въпреки разочароващите продажби на iPad. Концернът обяви в четвъртък след затваряне на борсите продажби за близо 35,96 млрд. долара, което е малко повече от очакваното от експертите.

По отношение на печалбата обаче концернът остана под прогнозите. Тя нараства с 24% до 8,2 млрд. долара (6,3 млрд. евро). С 8,67 долара на акция обаче това е с осем цента по-ниска печалба от средната стойност, която анализаторите очакваха.

"Данните показват, че нито една фирма не е имунизирана срещу общото икономическо развитие“, заяви Трип Чолдри от Global Equity Research по повод на тримесечния доклад, цитиран от Ройтерс. "Apple е на една линия с HP, IBM, Intel и Google. (...) Така че не са верни изявленията на феновете на Apple, според които концернът е космос за себе си. Цените на бензина са два пъти по-високи от преди четири години и хората просто нямат необходимите пари да си купуват глезотии“.

Новият iPhone изглежда се доказа като истински успех за Apple. През четвъртото тримесечие калифорнийската компания за електроника е успяла да продаде 26,9 милиона от своите смартфони, включително от по-старите модели. Това е увеличение от 58 на сто на годишна база. IPhone 5, с големия си екран, бе пуснат на пазара едва на 21 септември – само няколко дни преди края на отчетния период.

Броят на продадените таблети iPad се е увеличил с 26% до 14 млн. броя. Във вторник Apple представи iPad mini с по-малък размер на екрана, с който трябва да бъдат атакувани по-изгодните предложения на конкуренти като Amazon и Google.

Към това трябва да се добавят и продадените 4,9 млн. Mac компютри, което е незначително увеличение. Музикалният плеър iPod от друга страна, както и в предходните две тримесечия, намира все по-малко фенове. Apple е продал 5,3 милиона единици, което е спад с 19%.

"Потегляме с най-добрите iPhone, iPad, компютри Mac и iPod към ваканционния сезон", каза главният изпълнителен директор Тим Кук в четвъртък в централата в Купертино. "Ние оставаме много уверени, що се отнася до предстоящите продажби на продуктите".

По отношение на очакванията за важното Коледно тримесечие Apple все още остава предпазлив. Анализаторите обаче посочиха, че концернът е традиционно по-консервативен в прогнозите си. Независимо от това акциите паднаха в следборсовата търговия с половин процент.

Apple навлиза в коледния сезон с цял набор от нови продукти и именно заради това очаква по-ниски печалби. Новият iPhone, двата нови iPad-а, и трите нови iMac-а са скъпи за производство, заяви в конферентен разговор с анализатори в четвъртък главният финансов директор Питър Опенхаймер. Това не било необичайно за нови продуктови линии.

Apple въведе за кратко време редица нови продукти на пазара, каза Опенхаймер. Той се позовава по-специално на новия iPad Mini. Той ще се продава от 329 долара, което е значително по-висока цена от тази на подобни продукти от други производители.

Опенхаймер обаче нарече ценообразуването „агресивно“. Маржът на печалбата тук бил значително по-нисък, отколкото при други продукти. "Когато започнахме да изграждаме iPad Mini, ние не искахме да правим евтин таблет“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още