IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Texas Instruments съкращава 1700 работни места

Компанията бе обявила планове за икономии още през септември

20:14 | 15.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	С новите съкращения компанията, планира да пести годишно около 450 млн. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

С новите съкращения компанията, планира да пести годишно около 450 млн. долара. Снимка: Ройтерс

Американският производител на чипове Texas Instruments свива все по-малко печелившия си бизнес с мобилни процесори и ще закрие 1700 работни места. Така около пет процента от работната сила на конкурента на Infineon и Intel ще загубят работните си места, съобщи в сряда след затваряне на борсата компанията.

TI обяви още през септември спестявания в силно конкурентния бизнес с чипове за смартфони и таблети, за да успее да постигне целите си. Това породи спекулации на пазара, че TI може да се раздели с част от дивизия. „Евентуална продажба би се отразила по-добре, отколкото преструктуриране, но преструктурирането със сигурност е по-добре от нищо", смята анализаторът на Sanford Bernstein Стейси Расгън. Акциите на TI се повишиха минимално в следоборсовата търговия в сряда

В средата на 2011 г. индустрията на чиповете попадна в криза, тъй като загрижени от възможността за нова рецесия, клиентите затегнаха колани, вместо да инвестират в нови поръчки. Texas Instruments загуби почва на пазара на мобилни устройства, след като Qualcomm, Apple и Samsung започнаха сами да разработват собствени чипове, вместо да ги получават от доставчици като TI.

Сега производителят на чипове иска да се насочи и към други възможности за приходи, например в автомобилната индустрия. А с новите съкращения компанията, която иначе има 35 000 служители в целия свят, планира да пести годишно около 450 млн. долара. Мерките обаче първоначално ще струват около 325 млн. долара, които ще се отразят на баланса през четвъртото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още