IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спасителен пакет ще вади Kodak от фалита

Нов кредит за 830 млн. долара с по-дълъг падеж и по-изгодни условия може да спаси компанията

14:18 | 29.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Спасителен пакет ще вади Kodak от фалита

Изпадналият в криза фотопионер Eastman Kodak планира в началото на 2013 г. да намери пътя за изход от фалита. Нов и по-широкообхватен спасителен пакет с участието на десет инвеститора ще даде възможност на дружеството да приключи дотогава преструктурирането си, заяви Kodak, цитирана от Ройтерс.

Новият пакет е на стойност 830 млн. долара (641 млн. евро) и ще замени досегашния, който щеше да гарантира на компанията 793 млн. долара. Новото финансиране трябва да бъде одобрено от съда по несъстоятелността, а освен това преди то да се сключи Kodak трябва да продаде патентите си за дигитални снимки за поне 500 млн. долара.

Новият пакет също така има по-дълъг падеж и по-ниски такси и лихви. Офертата идва от комисия, съставена от 10 институционални инвеститори, които разполагат с привилегировани обезпечени облигации на Kodak. 

Компанията подаде молба за защита от фалит по глава 11 през януари, след като се бори безуспешно да се адаптира към света на цифровата фотография.

За своето патентно портфолио първоначално Kodak искаше 2,6 млрд. долара, но бързо стана ясно, че никой не е готов да плати подобна цена. Въпреки че според медийни публикации сред заинтересованите са и Apple и Google, предложения не са подадени, а търгът бе замразен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още