IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акционери на HP съдят Deloitte и KPMG

Обвиняема е и самата технологична компания, както и главният изпълнителен и финансов директор

13:16 | 30.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Акционери на HP съдят Deloitte и KPMG

Акционери на американския PC производител Hewlett-Packard са предприели правни действия срещу одиторите Deloitte и KPMG. Те са обвинени в небрежност при разглеждането на финансовите отчети на Autonomy в навечерието на придобиванто на компанията от HP.

Американският концерн впоследствие установи "сериозни нередности", заради които бяха отписани 8,8 млрд. долара от покупната цена на Autonomy, предава Bloomberg.

Жалбата в съда е подадена от Филип Рикарди, акционер в HP от 2007 г., в окръжен съд в Северна Калифорния. Тя е насочена също така срещу главния изпълнителен директор на HP Мег Уитман, финансовия директор Катрин Лесяк и предшественика на Уитман Лео Апотекер, който започна сделката с Autonomy. 

Наскоро HP отписа 8,8 млрд. долара заради придобиването на Autonomy, която купи за 11,2 млрд. долара. Според The Times одитът на Deloitte е бил проверен и от KPMG, преди да бъде дадена зелена светлина за транзакцията. Освен това Deloitte обяви, че ще сътрудничи на разследването, за да се установят предполагаемите нередности в счетоводството на Autonomy.

Ответниците не са спазили задължението си да полагат достатъчно грижи. В резултат на това HP е платила значително завишена покупна цена, което в крайна сметка е довело до мерките, обявени през изминалата седмица, а именно - амортизация от 8,8 милиарда долара. 

HP повдига обвинение и срещу мениджмънта на Autonomy, който е показал грешни и завишени данни.

Според HP Autonomy е фалшифицирала част от данните си за продажби. Така например компанията е продавала на загуба софтуер в пакет с хардуер и по-късно го е осчетоводявала като продажба по програмата "Idol". Освен това лицензионни споразумения с търговци на дребно са осчетоводявани като споразумения с крайни потребители.

Междувременно тече и разследване на ФБР по случая.

Уитман заяви многократно, че компанията ѝ е разчитала на докладите на Deloitte, която е била контролирана от KPMG.  Бившият главен изпълнителен директор на Autonomy и създател на компанията Майк Линч обаче оборва всички обвинения.

Британският софтуерен предприемач признава, че е използвал счетоводни практики, които американският компютърен гигант Hewlett-Packard счита за „нередовни“, но отхвърля твърдението, че методите на бившата му компания Autonomy са незаконосъобразни. Освен това Линч също заявява, че управата на HP е направила дю дилиджънс на придобитата фирма.

Deloitte защити през миналата седмица работата си в Autonomy и поясни, че не е знаела за нередности. KPMG от своя страна заяви пред Ройтерс, че одитите ѝ не са касаели придобиването на компанията от страна на HP.

НP трябва да се справи с още едно дело за сделката с Autonomy. Подаден в Сан Франциско съдебен иск обвинява компанията в подвеждащи изявления относно придобиването, които са довели до спад на цената на акциите. И по този иск обвиняеми са Уитман и Апотекер.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още