IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google Maps се завърна на iPhone

При новата версия на Maps за iPhone интернет компанията е подобрила редица функции

17:05 | 13.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Google Maps се завърна на iPhone

Apple няма да мине без помощта на Google. Близо три месеца след като технологичната група замени Google Maps за iPhone с отделно собствено приложение, Google пусна нова версия за изтегляне - за облекчение на много потребители на Apple, които подадоха оплаквания за промяната, пише днес Wall Street Journal.

Google Maps е на разположение в App Store на Apple от късната сряда, по-малко от четири седмици, след като Wall Street Journal съобщи, че Google работи само над последните тънкости и новата версия скоро ще бъде предадена на Apple за одобрение.

През септември Apple замени при пускането на версията на операционната система IOS 6 лидера Google Maps, който идваше предварително инсталиран от 2007 г. насам на всички iPhone и iPad, със собствено приложение. С прокламираната шумно през лятото промяна в стратегията концернът с лого на ябълка в действителност искаше да увеличи независимостта си от Google. Но услугата на Apple имаше толкова много грешки, че освен приветствия компанията бе залята от жалби и подигравки. Главният изпълнителен директор Тим Кук трябваше да се извини публично, а в Apple започнаха трескава работа, за да се подобри картографската и навигационната услуга.

Замяната на Google Maps в устройствата на Apple бе предложена още преди години от основателя на концерна Стив Джобс. Компанията гледаше на картовите услуги като на ключ към бъдещето на компютъра и не искаше да бъде зависима от Google. Още повече, че устройствата с операционната система Android на Google набират популярност в световен мащаб.

Двете технологични компании не само се състезават за благоволението на всеки отделен клиент, но също така се състезават и за програмистите, които създават приложения за мобилни устройства, които са зависими от местоположението на обектите и с това – от картографския софтуер. Google Maps е лидер на пазара на цифрови картографски услуги, както в интернет, така и при приложенията.

При новата версия на Maps за iPhone интернет компанията е подобрила редица функции: приложението съдържа, както се очакваше, функция за навигация стъпка по стъпка и може да се използва като традиционен GPS уред. Тази функция не се съдържаше в предварително инсталираната версия заради спор между Google и Apple.

Освен това новото приложение съдържа информация за над 80 млн. магазина и забележителности. Дори и снимки от вътрешния изглед на някои магазини са налични, пише в постинг на корпоративния блог на Google.

Приложението Google Maps е налично за iPhone и за iPod Touch, който работи с версията iOS 5.1 в над 40 страни и на 29 езика, сред които испански, японски, френски и немски.

"Хората по целия свят питаха за Google Maps за iPhone", пише Google в блога. Версия за iPad все още не е налична обаче. Новото приложение е създадено от екипа програмисти на Google, докато предварително инсталираната версия на Apple е била планирана по картографските данни на Google.

През септември Apple премахна и предварително инсталираното видео приложение YouTube на Google. Междувременно групата одобри ново приложение YouTube, което за разлика от старата версия съдържа и възможност за видео реклама. Това вероятно ще даде на Google възможността за начисляване на допълнителни приходи от реклами. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още