IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei е искал да заобиколи американското ембарго срещу Иран

Партньор на китайската компания е предложил на Mobile Telecommunication Co of Iran оборудване от HP

09:11 | 02.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Важен и близък партньор на китайския производител на телеком оборудване Huawei е предлагал на Иран да продаде компютърен хардуер на стойност най-малко 1,3 милиона долара, което е забранено от американското ембарго, предава Ройтерс. Информационната агенция се позовава на представени документи, с които разполага.

Според тях компанията Skycom със седалище в Хонконг е предоставила оферта за продажба на хардуер на компютърния производител HP на Mobile Telecommunication Co of Iran (MCI). Според Ройтерс най-малко 13 страници от документа са маркирани с надпис "Huawei поверително". В тях е включена ценова листа за ново оборудване на HP, което включва сървър, 20 дискови масиви, 22 превключватели (суича) и съответния софтуер.

Въпреки че не се е стигнало до сделка, според Ройтерс „инцидентът носи нови доказателства за това как китайските компании са склонни да помогнат на Иран да заобиколи търговските санкции".

Също така е забележителна тясната връзка между Huawei и Skycom, които очевидно споделят едно и също седалище и офиси в Китай. Според ирански мениджър в сферата на телекомуникациите всички служители на Skycom в подразделението в Техеран носят табели с надпис Huawei.

"Бизнес на Huawei в Иран е в пълно съответствие с приложимите закони и нормативни разпоредби на ООН, САЩ и ЕС", настоява китайският производител на телеком оборудване в специално обръщение. "Този ангажимент е строго следван от нашата компания". Същото поведение се изисква и от партньорите на китайския производител.

HP направи подобно изявление и обърна внимание на "всеобхватната система за контрол", с която партньори и дистрибутори се принуждават да се съобразяват с всички законови и регулаторни изисквания.

През октомври Конгресът на САЩ предупреди да не се допускат на американския пазар продукти и услуги на китайски компании като Huawei и ZTE, защото те може да са свързани с риск за сигурността. През декември и вътрешен доклад на ЕС в областта на далекосъобщенията отчете хардуера на Huawei и ZTE като потенциална заплаха, тъй като Китай би могъл да шпионира с негова помощ други страни.

В доклада се препоръчва Huawei да бъде обезкуражаван да прави инвестиции и придобивания в САЩ. Потенциалните клиенти трябвало да "намерят друг доставчик, ако държат на неприкосновеността на личния живот на своите клиенти", казва конгресменът Майк Роджърс в предаване на американска телевизия.

След фронтална атака от страна на американската политика Huawei защити продуктите си. „Сигурността и интегралността на нашите продукти са доказани в световен мащаб", съобщи говорителка на компанията в Шънджън пред Handelsblatt Online. Huawei работи на близо 150 пазара с повече от 500 големи клиенти. Компанията никога не е получавала оплаквания за сигурността на данните.

И на други пазари Huawei се сблъсква с недоверие. Индия например изключи Huawei и ZTE от някои държавни договори.

Китайската страна обаче обяснява поведението на тези страни до голяма степен с политически мотиви. "Зад всичко това се крият маневри на Вашингтон. Критиките обаче се посрещат добре от избирателите в Китай ", каза служител на Huawei преди обявяването на проектодоклада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още