IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай глобява LG и Samsung заради картел

Според властите двете компании и няколко тайвански фирми са съгласували цените на своите продукти

17:13 | 04.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	LG и Samsung трябва да възстановят на китайските си клиенти около 20 млн. евро. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

LG и Samsung трябва да възстановят на китайските си клиенти около 20 млн. евро. Снимка: Ройтерс

В продължение на повече от пет години LG и Samsung са съгласували цените на своите плоски екрани. Така поне твърдят антитръстовите органи (NDRC) в Китай, които днес са наложили милионни глоби на двете компании. Също наказани са и няколко компании от Тайван, предаде DPAD.

Според решението на NDRC компаниите ще възстановят на китайските си клиенти 172 милиона юана (20,8 милиона евро), а също и ще платят глоба от 144 млн. юана. Допълнителни 36,8 милиона юана от активите на дружествата са били иззети по делото.

Глобите са скромни на фона на тези, наложени от Европейската комисия преди месец за подобни практики в Европа. LG Electronics бе глобена индивидуално с 295 млн. евро плюс съвместна глоба с Philips на стойност 391 млн. евро. За Samsung глобата бе в размер на 150,8 млн. евро. Компаниите са споделяли информация за цени, разпределяли са пазарни дялове и друга информация за пазара на монитори за компютри и телевизори.

Представители на китайските власти са заключили, че представителите на производителите са се срещали десетки пъти между 2001 г. до 2006 за да съгласуват цените на плоските екрани. По този начин на китайските потребители са били причинени неоправдани разходи.

Почти всички мобилни телефони и персонални компютри в света се сглобяват в Китай, което прави страната основен пазар за екрани и други компоненти, внесени от Южна Корея, Тайван и други азиатски икономики. Производителите на дисплеи "са манипулирали пазарните цени и са попречили на законните интереси на други компании и потребители", заяви NDRC. 

Прокурори от САЩ твърдят, че около 74 млрд. долара от глобалните продажби на екрани са били засегнати от конспирацията. Сред клиентите на глобените компании са Apple, Dell и други производители на телевизори, преносими компютри и друга електроника.

Китайските санкции възлизат на 100 млн. юана (15,9 милиона долара) за Samsung Display и 118 милиона юана (18,7 млн. долара) за LG Display. Глобените тайвански фирми са AU Optronics (3,5 милиона долара), Chunghwa Picture Tubes (2,6 милиона долара), HannStar Display (38 000 долара) и Chi Mei Corp. (94 милиона юана - 14,9 млн. долара).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още