IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Texas Instruments предупреждава за отслабено търсене

Производителят на чипове отчете по-ниски приходи от миналогодишните, но надхвърли очакванията на анализаторите

11:00 | 23.01.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Texas Instruments предупреждава за отслабено търсене

Бизнесът на ветерана в индустрията на полупроводниците Texas Instruments се забавя. През четвъртото тримесечие продажбите са намалели в сравнение със същия период на миналата година с 13% до 3 млрд. долара (2,3 млрд. евро).

"Ние продължаваме да работим в среда със слабо търсене“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Рич Темпълтън при представянето на отчета във вторник.

Печалба се е стопила с 11% до 264 милиона долара. Отрицателно са повлияли не само повечето разходи за придобиването на конкурента National Semiconductor, но и оттеглянето от бизнеса с чипове за смартфони и таблети. Без данъчните облекчения спадът на печалбата щеше да е още по-драматичен.

За четвъртото тримесечие компанията отчете нетна печалба от 264 млн. долара спрямо 298 милиона долара за същия период година по-рано. Печалбата на акция възлиза на 23 цента. Приходите са намалели до 2,98 млрд. долара, спрямо 3,42 млрд. долара за същия период на миналата година. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха обаче  печалба от 2,95 млрд. долара.

В средата на декември американският концерн намали радикално прогнозата си за печалба поради високите разходи за предстоящото преструктуриране на групата. Намалението се дължи и на обявеното през ноември съкращаване на 1700 работни места.

Texas Instruments обяви своето излизане от бизнеса с мобилни процесори през ноември. Причините са силната конкуренция и високите разходи за развитие в бързо развиващата се индустрия

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още