IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Intel строи нова фабрика за чипове в Ирландия

Вложението ще е на стойност над 4 млрд. долара

10:07 | 28.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Intel строи нова фабрика за чипове в Ирландия

Специализираният в производството на чипове американски концерн Intel получи зелена светлина от властите за строежа на нова фабрика за чипове в Ирландия. За да започнат строителните дейности, проектът с прогнозна стойност 4 млрд. долара трябва да бъде одобрен и от Надзорния съвет на компанията, предаде ZDNet.

Новият завод, в който ще се произвежда следващото поколение процесори с 14 нанометров размер, ще бъде построен на територията на колежа на Intel в Лейкслип, графство Килдеър. Там вече са назначени 4000 служители, както предава ирландският технологичен сайт Silicon Republic.

Строежът ще създаде до 4300 нови работни места, 3500 по време на двугодишната строителна фаза и 800 постоянни щатни бройки. Според актуален доклад на ирландския строителен надзор фабриката за чипове ще има разгъната площ от 100 000 кв. метра.

Към нея ще има две допълнителни стопански постройки, двуетажна система за бойлери и за охлаждане, пречиствателна станция, сграда за аварийни дизелови генератори и склад за химикали. 

Още през май 2012 г. главният изпълнителен директор в оставка Пол Отелини заяви, че  в Лейкслип ще е една от трите фабрики за 14-нанометрови чипове. Другите две ще са в Орегон и Аризона.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още