IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Yandex надмина Bing по брой търсения

Причината е не слабостта на Microsoft, а по-скоро силният ръст на руския пазар

16:38 | 11.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Yandex надмина Bing по брой търсения

Руският оператор на уеб търсачката Yandex надмина с малко броя запитвания за търсене на търсачката Bing на Microsoft, показват данни на компанията за интернет анализи ComScore.

Според статистиката страницата на Microsoft е обработила от ноември до декември 2012 г. 4,477 млрд. заявки за търсене, а Yandex – 4,844 млрд. заявки, предава специализираният технологичен блог  Search Engine Watch. Броят на заявките от Microsoft се състои както от тези в Bing (92% на запитвания на Microsoft), така и от заявки за търсене в други сайтове на Microsoft.

И двете компании обаче са доста отдалечени от размерите, в които се движи Google. През същия период лидерът в търсенето според оценка на ComScore е имал 114,73 млрд. запитвания. Това съответства на пазарен дял от 65,2%.

На второ място се утвърждава китайският конкурент Baidu с 14,5 млрд. запитвания за търсене, което съответства на глобален пазарен дял от 8,2 на сто. Следва Yahoo с 8,63 млрд. търсения и пазарен дял 4,9 на сто, като американската търсачка е силна преди всичко в Япония.

Причината, поради която Yandex изпревари Microsoft, е не толкова в слабостта на американския концерн, а по-скоро в силния ръст на руския пазар, пише блогът.

В процентно изражение делът на търсенията, които са били направени в сайтовете на Google и Yahoo (-4%) са с по-бърз спад от дела на Microsoft (-3%).

Зад цифрите по-скоро се крие промяна в използването на интернет на развиващите се пазари. Според данни на компанията за маркетингови проучвания E-Marketer делът на населението на Русия с интернет достъп в рамките само на една година е скочил от 44,7 до 63,8%. В същото време броят на заявките за търсене намалява леко в Съединените щати, по данни ComScore.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Илко
преди 11 години
Не е Yandex, а Яндекс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още