IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Една трета от международните телефонни разговори са били през Skype

Услугата за VoIP и съобщения тества нова услуга за изпращане на видео съобщения

22:58 | 15.02.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Една трета от международните телефонни разговори са били през Skype

Услугата за VoIP и съобщения Skype на софтуерния концерн Microsoft бързо се превръща в сериозна заплаха за традиционните доставчици на телефони. Според скорошен анализ на изследователската компания TeleGeography през 2012 г. Skype поставя нов рекорд, като доставя една трета от всички международни телефонни разговори.

Международният телефонен трафик расте по-бавно, през изминалата година например е отчетен ръст от 5 на сто до 490 млрд. минути. Т. нар. „Voice Over IP“ от друга страна бързо нараства през годините. Само трафикът на глас и видео телефония чрез Skype нарасна през 2012 г. с 44% до 167 милиарда минути. Този ръст от почти 51 млрд. минути е повече от два пъти по-висок от нарастването на всички международни оператори.

Според TeleGeography ръстът на международния телефонен трафик би отчел нарастване с 13, вместо със само 5%, ако към него се прибави и трафикът на Skype. Предвид това много от традиционните телекомуникационни компании трябва да се страхуват за приходите си.

„Натискът върху операторите ще се увеличи през следващите години", прогнозира анализаторът от TeleGeography Стивън Бекърт. "Въпреки че Skype е най-известната гласова услуга, далеч не е единственият претендент за бизнеса на телефонните мрежи. Google (Talk и Voice), WeChat (WeiXin), Viber, Nimbuzz, Line и KakaoTalk също се радват на все по-голяма популярност. И това, което е може би най-зловещо за телекомите - Facebook наскоро добави безплатна VoIP-функция в своето приложение за съобщения".

Междувременно стана ясно, че Skype тества нова услуга за изпращане на видео съобщения. Редица избрани потребители на софтуера вече могат да оставят на приятелите си, които са извън линия, кратки съобщения под формата на видеоклип. Все още от Skype не са готови с финалната версия на новата услуга, но веднага след като това се случи, тя ще стане достъпна за всички потребители. Новата функция обаче ще е достъпна само за потребителите на Skype за Мас, Android и iOS. Потребителите на други платформи ще могат само да получават, но не и да пращат видео съобщения.

Странно поне за момента е, че закупената от Microsoft компания няма да направи функцията достъпна за Windows от самото начало. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още