IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия глоби Microsoft с 561 млн. евро

Американската компания настоява, че пропускът, довел до решението на Комисията, е в резултат на „техническа грешка“

16:45 | 06.03.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Основателят на Microsoft Бил Гейтс. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Основателят на Microsoft Бил Гейтс. Снимка: Ройтерс

Американският софтуерен концерн Microsoft беше глобен с 561 млн. евро за това, че не е предоставил възможност за избор на интернет браузър на европейските потребители, съобщава BBC.

Първоначално, през март 2010 г., компанията представи опция за избор на интернет браузъри като част от сделка във връзка с по-ранно разследване на Европейската комисия (ЕК) по обвинение в монопол.

Microsoft обаче пропусна да включи тази опция в обновената версия на Windows 7 от февруари 2011 г.

Американската компания настоява, че пропускът е в резултат на „техническа грешка“. 

Европейският комисар за конкуренцията Хоакин Алмуня заяви, че решението е безпрецедентно. То има за цел да обезсърчи всяка компания, която би помислила да не се съобрази с поето по-рано обещание, допълва той.

На теория регулаторите можеха да глобят Microsoft с 10% от глобалните приходи – сума, равняваща се на 7,4 млрд. долара на база резултатите на компанията от 2012 г.

„Поемаме пълна отговорност за техническата грешка, която причини този проблем и се извиняваме за случилото се“, заяви говорител на Microsoft, след обявяването на решението на Комисията.

Решението е предупреждение към останалите компании, коментира юрист, цитиран от BBC.

„В първия по рода си случай Европейската комисия отправи недвусмислен сигнал, че няма да толерира опитите на бизнеса да не се съобразява с поети ангажименти, свързани с анти монополни разследвания на Комисията“, коментира Тони Удгейт от Simmons & Simmons.

Случаят датира от 2007 г., когато норвежката компания, собственик на интернет браузъра  Opera се оплака, че Microsoft възпрепятства свободната конкуренция като интегрира своя Internet Explorer в операционната си система.

Първоначално Microsoft настояваше, че потребителите печелят от подобна политика, но след като Европейската комисия представи доклад, заключаващ, че компанията злоупотребява с доминиращата си позиция на пазара, софтуерният гигант се съгласи да предоставя право на избор между различни браузъри най-малко до 2014 г., за да избегне евентуална глоба.

Въпросната опция обаче липсваше от Service Pack 1 към Windows 7, представен през 2011 г., както и във всички останали обновявания на операционната система 14 месеца по-късно. 

Това обаче далеч не е първият досег на американската компания с европейските власти.ЕК вече наложи различни глоби на Microsoft в размер на общо около 1,6 млрд. евро. 

През лятото на 2012 г. Европейският съд потвърди по същество наложената от ЕК рекордна глоба срещу Microsoft. В свое решение Съдът на европейската общност оценява наложеното през февруари 2008 г. наказание като твърде високо и намалява имуществената санкция от 899 млн. евро до 860 млн. евро (дело T 167/08). Така съдиите в Люксембург до голяма степен потвърждават решението на комисията и също така „отхвърлят всички аргументи, с които Microsoft пледира за неговата отмяна." 

Още през март 2004 г. ЕК  наложи глоба от 497 млн. евро срещу американците и ги призова да споделят техническа информация за Windows с други фирми и програмисти. След като компанията се е съобразила с това изискване, след дълъг спор и още една глоба от 281 млн. евро, през март 2007 г. комисията заяви, че концернът изисква за предоставяне на данните за оперативна съвместимост извънредно високи цени. Microsoft намали таксите едва през октомври, след като Съдът на европейските общности потвърди решението на комисията от 2004 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mobiman
преди 11 години
А Apple дава ли възможност да се избира браузър в тяхната операционна система?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
mobiman
преди 11 години
А Apple дава ли възможност да се избира браузър в тяхната операционна система?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още