IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел може да глоби Microsoft до дни

От грешка на софтуерния концерн са били засегнати 28 млн. компютъра в ЕС

10:10 | 01.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Брюксел може да глоби Microsoft до дни

Американският софтуерен гигант Microsoft е заплашен от поредна санкция от страна на органите по конкуренция в Брюксел. Microsoft ще бъде глобен още преди края на март, заявяват пред Ройтерс двама души, запознати с проекта.

В случая става дума за антитръстовия спор, който водят Европейската комисия и Microsoft от повече от десет години. Глобата може да бъде значителна, защото Microsoft за втори път пренебрегва и нарушава споразумението на ЕС, твърдят източниците.

Пред Ройтерс говорител на ЕК отказва да коментира случая. Агенцията припомня, че ЕС обвини през октомври 2012 г. Microsoft, че при операционната си система Windows 7 концернът е нарушил за пореден път споразумението за предоставяне на потребителите на избор между различни браузъри. 

Заради изискванията на ЕК, главната цел на които е Microsoft да не злоупотребява с господстващото си пазарно положение, от март 2010 г. насам при всички нови устройства с Windows в Европейския съюз се отваря прозорец за избор и на Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari, Opera, и седем други браузъри, които могат да бъдат изтеглени. Internet Explorer не се инсталира автоматично.

През юли ЕС стартира антитръстово производство срещу софтуерния гигант от Редмънд, предизвикано от жалби от конкурентите, защото след като през февруари 2011 г. Microsoft пусна Service Pack 1 за Windows 7, менюто за за избор изчезва. Наскоро концернът призна, че прозорецът за избор на браузер в Windows 7 SP1 не се появява заради "техническа грешка". От нея са били засегнати около 28 милиона компютъра.

ЕК вече наложи различни глоби на Microsoft в размер на общо около 1,6 млрд. евро. 

През лятото на 2012 г. Европейският съд потвърди по същество наложената от ЕК рекордна глоба срещу Microsoft. В свое решение Съдът на европейската общност оценява наложеното през февруари 2008 г. наказание като твърде високо и намалява имуществената санкция от 899 млн. евро до 860 млн. евро (дело T 167/08). Така съдиите в Люксембург до голяма степен потвърждават решението на комисията и също така „отхвърлят всички аргументи, с които Microsoft пледира за неговата отмяна." 

Още през март 2004 г. ЕК  наложи глоба от 497 млн. евро срещу американците и ги призова да споделят техническа информация за Windows с други фирми и програмисти. След като компанията се е съобразила с това изискване, след дълъг спор и още една глоба от 281 млн. евро, през март 2007 г. комисията заяви, че концернът изисква за предоставяне на данните за оперативна съвместимост извънредно високи цени. Microsoft намали таксите едва през октомври, след като Съдът на европейските общности потвърди решението на комисията от 2004 г. 
 
Спорът за избора на браузъри има пряко въздействие и върху главния изпълнителен директор Стив Балмър. В края на миналата година Комисията за преглед, която е отговорна за заплатите и бонусите, заяви, че директорът също носи вина за подновения с Брюксел спор. Тя също така намали и бонуса на бившия директор по Windows Стивън Синофски, който вече не работи за Microsoft. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още