IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Microsoft не изпълни ангажимента си да предостави избор на браузър

Компанията е заплашена от глоба в размер на до 7,4 млрд. долара

15:59 | 24.10.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК: Microsoft не изпълни ангажимента си да предостави избор на браузър

Софтуерният гигант Microsoft трябва да се настрои за милиардна глоба от страна на Европейския съюз заради предполагаемите нелоялни бизнес практики. Концернът е нарушил обещанието си да предостави на потребителите с компютри с операционна система Windows възможността за избор на алтернативни браузъри.

По искане на Европейската комисия (ЕК) Microsoft трябваше да представи лесен начин за избор на предпочитан браузър за сърфиране в интернет на своите европейски потребители.

От компанията дадоха съгласието си за това в началото на 2010 година, но според данните на комисията в операционната система Windows 7 със Service Pack 1, разпространявана в ЕС от февруари 2011 до юли 2012 година, промяната на браузъра не била предвидена.

От Microsoft са знаели, че съобщенията за промяна на вградения Internet Explorer не са се появявали, съобщават от ЕК.

Така се оказва, че Microsoft отново е заплашен от глоба в размер на до 10% от годишните приходи. Така максималната глоба може да бъде в размер на 7,4 млрд. долара (5,7 млрд. евро).

Техническа грешка

Заради изискванията на ЕК, главната цел на които е Microsoft да не злоупотребява с господстващото си пазарно положение, от март 2010 г. насам при всички нови устройства с Windows в Европейския съюз се отваря прозорец за избор и на Mozilla Firefox, Google Chrome, Apple Safari, Opera, и седем други браузъри, които могат да бъдат изтеглени. Internet Explorer не се инсталира автоматично.

През февруари 2011 г. Microsoft пусна Service Pack 1 за Windows 7. И заради "техническа грешка" прозорецът за избор изчезва, както заявиха от компанията през юли. Броят на засегнатите компютри: 28 млн. броя. Вината е била на екип от техници, които са „проспали“ необходима актуализация. Едва на 1-и юли Microsoft е бил информиран за предполагаемата грешка, но след това е действала незабавно. Като компенсация компанията иска да предложи автоматичен избор на браузър за 15 месеца по-дълъг срок от определените от Брюксел пет  години до 2014 г.

Изпращането на това официално възражение не слага край на разследването, става ясно от съобщението на комисията. Процедурата предвижда изпращането на възражение като сигнал за официално разглеждане на даден казус.

Засегнатите страни имат право да поискат изслушване или да изпратят писмено обяснения за разследването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
todortk
преди 11 години
Да не говорим, че е практически невъзможно да се сложи Windows като втора операционна система - омазва буут сектора и се игнорират всякакви неща които не са Windows. Докато Linux-ите например нямат такъв проблем, ако преди това си инсталирал Windows, си имаш опция да си го стартираш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Значи ще си позволя коментар защото имам известни познания и опит в ИТ индустрията, което очевидно не е така за ЕК. Избора на броузер е най-маловажното в монополното положение на МС. С новия SecureBoot, който замества старите BIOS МС са в картел с производителите на хардуеър. Фактически, производителите на операционни системи, които не платят за съответен ключ на МС немогат да се ползват от новите функции на SecureBoot. Тоест всякакви Линукс и БСД системи увисват. За да може да се инсталират трябва опцията ръчно да се изключи от новия BIOS, което е възможно само при x86 у x64 битовите архитектури. Това не е възможно при новите ARM бордове. Това в прав текст значи, че на най-новите модели компютри ще може да се инсталира само Windows от версия 8 нагоре. 7 не се поддържа. Ето това е монополно-картелно поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още