IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Telenor Group: Ще разширим проникването на смартфони в България

Решихме да инвестираме в България, защото макроикономическата обстановка е стабилна, заяви ръководителят на Telenor Europe Кйел-Мортен Йонсен

13:41 | 29.04.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Засега норвежците не предвиждат ребрандиране на българския оператор, но не изключват подобен вариант за &nbsp;в бъдеще. <em>Снимка</em>: <em>Ройтерс</em></p>

Засега норвежците не предвиждат ребрандиране на българския оператор, но не изключват подобен вариант за  в бъдеще. Снимка: Ройтерс

Норвежкият мобилен оператор Telenor, който преди дни придоби Globul и Germanos Bulgaria oт гръцката компания OTE, ще фокусира вниманието и ресурсите си в разширяването на мобилните услуги у нас, заяви ръководителят на Telenor Europe Киел-Мортен Йонсен по време наизлъчената на живо през уеб страницата на компанията пресконференция днес.

Йонсен представи и основните точки, които ще бъдат фокус на компанията в България.

Сред първите и най-важните задачи на Telenor ще бъде споделянето на ресурси с другите мобилни оператори, като по този начин всички участници на пазара ще насърчат проникването на мобилни устройства, поясни Йонсен. Така от Telenor ще се опитат да вдигнат още повече продажбите през брандовете Globul и Germanos.

„В България проникването на смартфони е по-слабо и бавно. Разбира се, това зависи от цените на смартфоните, но може да се каже, че напоследък те все повече падат“, заяви ръководителят на Telenor Europe.

Що се отнася до споделянето на ресурси, то може да касае пасивни или активни ресурси и засега не е ясно на кой подход основно ще заложи операторът.

Йонсен обясни подробно и причината, която е мотивирала компанията да инвестира в България, придобивайки Globul и Germanos Bulgaria. Той подчерта, че в макроикономически аспект страната стои стабилно на картата на региона.

По негови думи ниският дълг и курсът на лева към еврото в държавата помагат за изграждането на фискална стабилност и предсказуемост, които са благоприятни за чуждестранните инвеститори.

"Ниският дълг на България подпомага страната да бъде до някаква степен независима по отношение на икономическите и финансови решения, които се вземат. Освен това данъците в страната са по-ниски, а това е допълнителен фискален стимул", категоричен бе Йонсен, който допълни, че според него цикълът на спад на икономическата активност в България е към края си. 

Компанията припомни, че общественият дълг на страната ни е в размер на 15,4% от брутния вътрешен продукт, а това е на едно от най-ниските нива в Европа. 

Друга причина за навлизането на скандинавците в България е фактът, че те вече добре познават региона. Telenor вече е активна в Унгария, Сърбия и Черна гора. Норвежците пуснаха 3G услуги в Сърбия, Унгария, Черна Гора и Русия, а в Сърбия имат лиценз и за предлагане на фиксирана телефония.  

Мениджърът коментира и информацията за навлизането на четвърти мобилен оператор на територията на България.

"Да, ние сме запознати с потенциалната възможност да се появи четвърти играч на пазара. Въпреки това пазарът на мобилни услуги в България е прекалено свит и наситен и ние не предвиждаме да се появи четвърти оператор, който да е конкурентен на сегашните 3", аргументира се Йонсен.

През 2012 г. Globul и Germanos имат приходи в размер на 378 млн. евро и печалба преди данъци, такси и амортизация на стойност 135 милиона евро. Приходите на най-големия по брой абонати оператор - Мtel - са в размер на 469 млн. евро, а печалбата възлиза на 207 млн. евро, докато при Vivacom приходите са за 439 млн. евро (консолидирани данни от мобилна и фиксирана телефония), а печалбата е в размер на 179 млн. евро. Така цената на сделката по придобиването надвишава шест пъти печалбата на компанията за последната година. OTE ще използва парите, за да намали дълговото си бреме. 

Сделката по покупката на Globul от гръцкия му собственик OTE е за 717 млн. евро и включва още прехвърлянето на магазините Germanos. Очаква се да бъде завършена през третото тримесечие на 2013 г. след приключване на всички необходими процедури и одобрение от органите за защита на конкуренцията.

Норвежците вече са активни в България. Само преди месец дъщерната компания Telenor Satellite Broadcasting (TSBс) подписа споразумение за сателитна трансмисия с Neterra за навлизане на пазара на DTH телевизия в страната. Проектът на Telenor и Нетера „W1" ще предложи повече от 60 телевизионни канала, като съвсем скоро ще обогати листа и с медии в HD качество. Услугите ще се предлагат на спътника THOR 6, разположен на 1˚ Запад - една от най-бързо развиващите се орбитални позиции в Европа. "White-label" (WL) моделът се осъществява, като една компания предоставя и поддържа WL DTH услугата. Тя може да се разпространява от други оператори на телевизионни услуги, които да я предлагат под своя собствена търговска марка. Neterra очаква първите оператори да започнат да използват новата платформа в рамките на следващите няколко месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 17
Бате Пешо
преди 10 години
Честито.Ей на това му се викат крадци.А нашата мила държава стои и гледа безучастно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още