IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Turk Telekom направи обвързваща оферта за Globul и Germanos

За утре, 19 април, е насрочен търг за двете компании, твърди източник на TeleGeography от Globul

18:38 | 18.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Turk Telekom Гьокхан Бозкурт по време на пресконференция в Истанбул. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Turk Telekom Гьокхан Бозкурт по време на пресконференция в Истанбул. Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата турска телекомуникационна компания Turk Telekom обяви, че е направила обвързваща оферта за закупуването на българския мобилен оператор Cosmo Mobile, познат под бранда Globul, и неговия филиал за продажби на мобилни устройства на дребно Germanos Telecom Bulgaria, съобщи Ройтерс.

Съобщението бе направено на фондовата борса в Истанбул, където е листната компанията. В него се посочва, че закупуването на всички акции на двете компании е част от стратегията за регионална експанзия на Turk Telekom.

Турската компания вече бе направила необвързваща оферта за закупуването на Globul и Germanos.

Двете компании бяха обявени за продажба през юни 2012 г. от гръцката телекомуникационна компания OTE, която впоследствие удължи крайния срок за подаване на офертите с един месец, след като стана ясно, че перспективни купувачи имат нужда от допълнително време, за да подготвят изискваната документация. Настоящият собственик продава българското си подразделение, за да облекчи дълговото си бреме.

Пред електронното издание TeleGeography източник от Globul е намекнал, че е насрочен аукцион за петък, 19 април. Според същото издание Deutsche Telekom, която е собственик на 40% от OTE, е заявила участие само с цел да насърчи сериозни оферти от страна на останалите участници. От изданието прогнозират, че стойността на сделката може да достигне 700 млн. евро.

Globul е вторият по пазарна капитализация български мобилен оператор с пазарен дял от 36% и потребителска база от 4,3 млн. души.

Сред другите компании, които са заявили интерес към сделка, са стратегическите инвеститори Deutsche Telekom, норвежкатаTelenor, както и няколко инвестиционни фонда, сред които и собственикът на кабелния оператор "Близу" – шведският EQT. Турският пазарен лидер Turkcell пък направи необвързваща оферта за Globul.

Turk Telekom е собственик на 90% от акциите на третия мобилен оператор в Турция Avea. Освен това компанията държи 100% от компанията за сървъри и съхранение на данни Pantel International AG, 99,9% от широколентовия провайдър TTNET, компанията за технологии за конвергенция Argela, доставчика на IT решения Innova, компанията за онлайн образование Sebit A.Ş., компанията за онлайн игри Sobee и кол центъра AssisTT. Türk Telekom индиректно има и миноритарен дял в Albtelecom, албански телеком оператор. 55% от акциите на Türk Telekom принадлежат на Ojer Telekomunikasyon A.Ş., а 30% принадлежат на турската държава. Останалите 15% се търгуват публично. Акциите на Turk Telekom са листнати на Истанбулската фондова борса от май 2008 г. насам.

Анализатори в бранша вече бяха отбелязали, че Turkcell вероятно се интересува от придобиването на Globul, след като през миналата година вече прояви интерес към закупуването на потъналия в дългове трети български мобилен оператор Vivacom, преди собствениците да се откажат от сделката. Компанията от Турция бе официално уведомена, че българският телеком няма да се продава само два месеца преди да стане ясно, че все пак БТК ще има нови собственици. Въпреки това Turkcell продължава да се оглежда за нови придобивания, предаде тогава Telecompaper.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още