IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Роботи ще инспектират нефтохимическите инсталации

Европейски проект ще разработва нова технология, която пести време и ресурси за петролните компании

17:07 | 03.09.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Роботи ще инспектират нефтохимическите инсталации

Европейската комисия отпусна 3,7 млн. евро за проекта Petrorobot, предвиждащ създаване на роботи, които да инспектират нефтохимическите инсталации на територията на ЕС. Проектът на обща стойност 6,2 млн. евро, се разработва от десет европейски компании, ръководени от Shell, пишат от пресцентъра на ЕК.

Роботите ще проверяват съдове под налягане и резервоари, които се използват в петролната, газовата и химическата индустрия. В момента тези инспекции се извършват от хора и за да бъде гарантирана тяхната безопасност се спира работата на инсталациите. Налага се и съдовете да бъдат напълно отделени, защото затварянето на клапите не е достатъчно.

След това съдовете трябва да бъдат основно почистени, за да бъдат премахнати всички запалими и токсични газове. След проверката всичко се повтаря в обратен ред. 

Процедурата е не само дълга и скъпа за компаниите, но и крие опасност за служителите и инспекторите, отчитат експертите. Това обаче може да бъде избегнато – роботите ще се спускат в резервоара, докато е пълен с петролен продукти, и ще сканират дъното за повреди.

Ако проектът бъде успешен, той ще донесе и нови хоризонти за европейската роботехническа промишленост.
Проектът Petrorobot може да доведе до създаването на работни места за производството и поддръжката на роботите, смятат още от ЕК.

В създаването на роботите ще участват компании от Холандия, Великобритания, Швеция, Норвегия, Швейцария и Германия. Проектът е с продължителност 3 години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още