IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Баристи, внимавайте: роботите искат да ви вземат работата

Briggo току-що инсталира първия си напълно автоматизиран кафе-павилион в Тексас

15:15 | 04.08.13 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така изглежда кафе павилиона на&nbsp;Briggo. <em>Снимка:&nbsp;Briggo</em></p>

Така изглежда кафе павилиона на Briggo. Снимка: Briggo

Вече знаем, че всякакви професии - от работниците във фабриките до шофьорите на камиони и журналистите, се автоматизират и постепенно изчезват.

По-рано се смяташе, че работните места с ниско заплащане в сферата на услугите, които не могат да бъдат изнесени в чужбина, са сравнително сигурни. Все пак кварталното кафене не може да се премести в Шънджън, а един робот не може да ви направи капучино, нали?

Според Кевин Нейтър обаче това е възможно, пише Businessweek. Той е главен изпълнителен директор на Briggo - компания, създадена пред 5 години в Остин, Тексас, която току-що инсталира първия си напълно автоматизиран кафе-павилион в района на Университета в Тексас.

Не си мислете, че става въпрос за онези почти невъзможни за пиене кафета от автомати в коридора на офиса ви. Briggo Coffee Haus използва "роботи за емулиране на движенията на първокласен бариста, който прецизно приготвя специални кафе напитки в зависимост от изискванията на клиента", се посочва в сайта на компанията.

Клиентите могат да поръчват чрез чувствителен на докосвания екран или с помощта на приложението на Briggo за смартфони, което им позволява да следят времето и да разберат кога напитката им ще е готова. Скоро любителите на кафето ще могат и да насрочват поръчките си за определен час.

Новата Briggo машина е заместител на предишен прототип, който бе три пъти по-голям и се нуждаеше от човек, който да мести чашите. Дизайнерът ѝ е Ив Бехар, като уредът е облицован с дървен фурнир. Според Нейтър външният вид е много важен, защото той показва на клиентите, че напитката, която ще получат, е с високо качество.

За Briggo работят 20 души, включително двама бивши шефове от Starbucks. До момента компанията е набрала финансиране за 11 млн. долара.

За момента Университетът в Тексас е единственото място, където е инсталирана машината. Планирана е още една за летището в Остин, както и още няколко до края на тази година. Briggo планира да започне с летища, болници и офиси на фирми - места, където разработването на истинско кафене е твърде скъпо или непрактично. В момента в Университета в Тексас има човек, който обяснява на клиентите как да работят с машината, но целта е в бъдеще те да оперират без човешка намеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 1
rover
преди 10 години
И четвърто - никой няма да си дава зор да прави каквото и да било, а ще чака да му се даде от отнетото от глупците, захванали се да работят. Това вече е било - взеха всичко от богатите и го национализираха. Видя се как свърши цялата работа. И сега *** призовават всичко да се повтори отново, за да видят какво ще стане.Ами същото ще стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Еми то и по-несъвършените машини се обслужваха/ремонтираха от техници, но при тях имаше нужда и от оператор/продавач , определено говорим за загуба на работни места, в следствие на все по-високата роботизация на всички познати процеси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Е то не е съвсем така, тази машина се обслужва все от някого. Като няма продавач, ще има техник. Т.е. започва да се иска и по-високо образование. Ricco общо взето е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Е защо - невъзможно ли е?(Въпросът е към които са ми сложили минуси на #3)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
Sakamano
преди 10 години
Предполагам, че четвъртата ти точка ще е хората да се настанят в обори, защото отнемайки им правото да се трудят и да се радват на плодовете на своя труд те ще се превърнат в животни, които могат само да ядат и да се размножават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 10
kane
преди 10 години
Затова безработицата е толкова висока по цял свят не само у насНивата и никога няма да се върнат до предишните нива ако пенсионната възраст не се намаля. На 55г първоначално по целия святИ второ да се отнема богатството при смърт на 100%, като свеки раждащ се започва от 0И трето да се въведе много прогресивен данъл за целия свят без изключенияСамо така няма да има гладни и бездомни, когато държавните апарати харчат 50% и повече от БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
Човеците трябва да се научат да осмислят живота си не чрез еднообразна (роботоподобна) работа, а чрез творческа такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
Sakamano
преди 10 години
"Да притежаваш малка тиктакаща кутия, която върши всичко вместо теб, никак не е лошо. Но е твърде лошо за човешките същества, които придобиват своето достойнство чрез работата, която вършат."Кърт Вонегът
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Чувал съм, че има подобни автомати и за лекарства - те могат да заместят аптеките. Особено в (малки) населени места където няма интерес от откриване на такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още