IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba инвестира в 361 млн. долара в китайски производител на електроника

Haier Electronics притежава една от най-добре развитите логистични мрежи в страната

13:45 | 09.12.13 г.
Alibaba инвестира в 361 млн. долара в китайски производител на електроника

Alibaba Group ще инвестира 2,82 млрд. хонконгски долара (361 млн. щатски долара) в производителя на електроника Haier Electronics Group Ltd, съобщава Ройтерс. Сделката е насочена към разширяване на логистиката на китайския гигант в електронната търговия.

На фона на бума на онлайн търговията в Китай и лидера на пазара Alibaba се стреми да развива дистрибуторската си мрежа. Haier от своя страна има има една от най-големите по размер логистични платформи в Китай, която достига до повечето от малките развиващи се градове.

От посочиха, че Haier партньорството с Alibaba ще благоприятства за по-мащабното стъпване на онлайн пазара и ще даде на компанията предимство в жестоката битка в най-многолюдната страна в света.

След обявяването на сделката акциите на Haier поскъпнаха с над 20% до най-високото си равнище в последните близо 14 години. Впоследствие цената на книжата отстъпи, затваряйки търговията в Хонконг в понеделник с ръст от 12,8%.

"Cътрудничеството с Haier Group е печелившо и за двете страни", заяви Джак Ма, изпълнителен директор на Alibaba Group.

През миналата седмица Alibaba Group обяви, че ще започне предлагането на Ju Baopen – специализирани облачни услуги за банки и финансови компании.

Най-малко осем банки, включително Bank Xiamen, China Bohai Bank и Tianjin Rural Commercial Bank, ще използват облачните услуги на Alibaba при предоставянето на онлайн платежни услуги. Онлайн платформите на банките ще бъдат свързани и към Alipay – транзакционната система на китайската компания за интернет услуги.

Ходът е поредният опит на Джак Ма да разшири периметъра на действие на компанията, чиито интернет портали предлагат широка гама от стоки – от замразена скумрия до самолети Boeing 737.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още