IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонатан Лу - от рецепцията в хотела до оглавяването на Alibaba

Или как едно момче с мечта да стане архитект, в момента ръководи една от най-големите интернет компании в света

15:43 | 24.11.13 г.
<p>
	Джонатан Лу не крие, че не се страхува от препятствията по пътя си.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джонатан Лу не крие, че не се страхува от препятствията по пътя си. Снимка: Архив Ройтерс

Първата работа на Джонатан Лу след като завършва училище определено не е това, което си е представял – рецепционист в Holiday Inn в Гуанджоу, Китай. Лу забравя да попълни страница от документите за изпит в университета и вместо в архитектурно училище се озовава в програма за мениджмънт на хотели.

Днес главният изпълнителен директор на Alibaba Group Holding разказва историята си, за да разкрие способността си да преодолява препятствията по пътя си. Той разкрива как едва от 15-годишно момче, посрещащо гостите в хотела, се стига до момента, в който през февруари тази година милиардерът Джак Ма го вика да се заеме с най-голямата китайска компания за електронна търговия.

Днес 43-годишният Лу е натоварен с ръководството на дружеството и потенциално многомилиардно първично публично предлагане, а междувременно му се налага да се бори с конкуренти като китайския интернет гигант Tencent Holdings, съобщава Bloomberg.

„Много се вълнувам, когато се изправям пред препятствия“, отбелязва Лу.

Той е корпоративното алтер его на Джак Ма, основателят на Alibaba, който се озовава в заглавията в медиите с новини, че се изправя пред конкуренти като eBay. Миналата седмица Ма привлече вниманието с борбата си срещу замърсяването в Китай, което направи водата неподходяща за пиене, а храната негодна за консумация. Любезният и спокоен Лу работи до голяма степен зад кулисите. 

„Много добре се допълваме взаимно. Той гледа напред и отвъд границите, аз се фокусирам върху настоящето“, подчертава Лу.

Alibaba върви към IPO, което може да я направи една от най-ценните интернет компании в света след Google. Според анализаторите продажбата на акции ще повиши цената на Alibaba тя да достигне 190 млрд. долара. Съществува реална възможност компанията да надмине Facebook с неговите 81 млрд. Долара.
От своя страна Лу ще трябва да развие еквивалент на eBay, Amazon и PayPal и то по едно и също време – в страна, в която използването на кредитни карти е рядкост.

„Битката в електронната търговия никога не е спирала, защото тортата е твърде голяма“, твърди Лу. През второто тримесечие приходите на Alibaba са нараснали с 60% до 1,73 млрд. долара, а нетната й печалба е скочила два пъти до 707 млн. долара. Приходите са почти толкова, колкото тези на Facebook, с два пъти повече печалба.

Самият Лу е израснал в Гуанджоу. Нарича родителите си „обикновени работници“, но отказва да даде повече подробности за тях. През последните години на Културната революция през 1970 г., Лу учи в начално училище. Портретът на Мао виси в предната част на неговата класна стая, а в първия си час Лу учи какво означава класовата борба. След смъртта на Мао реформаторите, начело с Дън Сяопин, набират сили и отварят икономиката на Китай за чуждестранни инвестиции и повече частни предприятия.

Последна актуализация: 23:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още