IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google и Apple взлизат в битка на автомобилния пазар

Потребителите проявяват все по-голям интерес към възможностите за ползване на нови технологии в колите

13:36 | 30.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Технологичните гиганти Apple и Google са на път да разширят битката си за надмощие на нов фронт - автомобилите, съобщава The Wall Street Journal.

По време на предстоящото Consumer Electronics Show в Лас Вегас Google и германския производител на коли Audi ще обявят официално, че работят заедно за създаването на нов вид устройства и информационни системи, които ще се вграждат в колите, базирани на Android.

Освен това гигантите планират да разкрият съвместните си усилия с други технологични и автомобилни компании, включително производителя на чипове Nvidia. Целта на тези партньорства ще бъде създаване на важна технология, която да се използва в бъдещите превозни средства. Идеята е на водачите и пътниците да се осигури достъп до музика, приложения, навигация и други услуги, подобни на тези, които са характерни за смартфоните с Android.

Тези новини идват в отговор на стартиралата кампания по интегриране на iPhone и други устройства с операционната система iOS в таблата на автомобили. Apple вече се радва на подкрепата на BMW, Daimler, General Motors и Honda Motor.

Apple и Google вече се конкурират ожесточено на пазара на технологии, от смартфоните и таблетите до мобилните приложения и уеббраузърите. Продажбите на 80 млн. нови леки и лекотоварни автомобили, продавани всяка година, разкриват сериозна нова възможност за налагане на интернет базиран софтуер и услуги и в тази сфера.

"Колата става все повече мобилно устройство", твърди Тило Кословски, анализатор в компанията за проучвания Gartner. Според експерта Apple и Google се опитват да намерят съюзници, които да им помогнат да вградят технологиите в превозните средства.

Годишното събитие, познато под името CES, през последните години се превърна във важно място за разкриване на постиженията в автомобилната електроника, включително и технологията за автономно шофиране, в която пръст има Google.

Осен да демонстрира партньорството си с интернет компанията, се очаква Audi да покаже и нови технологии, които позволяват на колите да се движат самостоятелно в определени ситуации за кратък период от време. Автомобилната компания ще разкрие графика за излизането на новите си модели през следващите четири или пет години.

Преди година Audi използва търговското изложение, за да демонстрира кола, която може да се ориентира в гараж и да паркира сама, без шофьор зад волана.

Ford Motor пък се очаква да покаже свое автономно превозно средство. BMW също е поканила медиите на демонстрация, свързана с новите технологии.

Последна актуализация: 12:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още