IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електронното правителство се загуби в мъглата

След 10 години работа по проекта няма никаква яснота кога и в какъв обхват ще бъде реализирана идеята

15:04 | 17.01.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Електронното правителство се загуби в мъглата

Вчера Папазов посочи, че пробвал една от тези карти, но не успял да направи нищо с нея.

“Към момента има доста затруднения с работата с тях. Аз самият пробвах една такава карта и не успях да си свърша каквато и да било работа с нея”, коментира той.

Всъщност около целия процес сякаш наистина има спуснала се мъгла. В началото всичко изглеждаше сравнително просто – организираха се обществени поръчки за избор на компании, които да направят отделните модули в процеса – софтуер, електронна идентификация, портал на Електронното управление и т.н.

Но никой не каза как остарелите системи на родната ни администрация ще успеят да се синхронизират по такъв начин, че да се получи симбиоза и ефективна работеща обща система за обмен на данни.

Папазов на няколко пъти обясни, че това е водещият проблем – липсата на координация между отделните звена на администрацията, които трябва да напаснат системите си на работа. А по този начин целият процес да стане много по-плавен и интуитивен.

Да поговорим за електронни услуги

Изводите на Орешарски от вчера хвърлиха сянка около бъдещето на чаканото електронно управление. По думите му било рано и неправилно да се говори за е-правителство, защото то „струва скъпо и изисква време“. "По-правилно е да се говори за електронни услуги", подчерта премиерът.

"В крайна сметка целта на електронното управление е да бъдат електронизирани най-използваните от гражданите административни услуги. Е-правителството трябва да даде възможност на гражданите да имат лесен достъп до информация, да могат лесно да подават молби, заявления за услуги и като цяло да работят по-добре с администрацията. А от своя страна, всичко това да резултира в икономически ефект", обясни от своя страна Христо Христов.

Експертът от транспортното министерство увери, че въпросните 50 електронни услуги за Столичната община вероятно ще бъдат пуснати в експлоатация в близките 2 месеца. В момента тестове по тях извършват експерти на министерството. 

Христов се надява в рамките на програмния период до 2020 година страната ни да усвои, а и да инвестира ефективно, достатъчно средства, за да завърши окончателно процеса по въвеждането на електронното управление в съответствие със заложените стратегически цели.

Един закон ще ги обедини

След години ходене "по мъките" ресорното министерство стигна до много важен извод по отношение на е-правителството: за да може да функционира качествено и гражданите наистина да имат полза от него, е нужна по-прецизна нормативна база, на която да "стъпи" разработваното дълги години електронно правителство.

През ноември миналата година стана ясно, че Министерството на транспорта подготвя нов проектозакон за електронното управление, който да замени сега действащия, изготвен през 2007 г.

Новият законопроект бе пуснат за съгласуване с различните държавни ведомства и се очакваше скоро да бъде предоставен и за обществено обсъждане. Трябваше и до края на 2013 година да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет. Това така и не се случи. Въпреки това от транспортното министерство уверяват, че проектозаконът е готов и съвсем скоро ще бъде придвижен. Но колкото и големи оптимисти да сме, горчивият опит учи, че това може да не се случи и в този управленски мандат... 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Електронно правителство в BG има ... още от 2002 год. в центъра в Б-на, обаче то е под егидата на бай Доти 'за съвсем други цели'.Не знам защо хората се заблуждават, че електронното правителство в BG ще обслужва безкористно граждани ... и че изобщо ще обслужва граждани по начина по който те си го представят ... като се вземе предвид 'обслужването' на фирмения регистър напр. или системите за 'регистрация' на опасните и неудобните за системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 3
V.At.
преди 10 години
Ами много пъти съм обръщал внимание за неправилността на термина - това не е електронно правителство, а електронна администрация. Не управлява, а администрира. И като така задачата е изпълнена напълно на 100%. Какво прави администрацията - ами нищо. И електронната я замества удачно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 28 rate down comment 2
Longin
преди 10 години
""По-правилно е да се говори за електронни услуги"Далеч по правилно е да се говори че това правителство е сбирщина от некадърници, подготвили и предният закон (2007) и баламосващи оттогава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
социалист или мафиот депесар никога няма да пуснат електронно правителство а единствено ще го саботират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 0
troika
преди 10 години
Интересно, колко пари досега са налети в този проект и да го сравним с парите които трябваше да се дадат за готово работещо решение взето от Естония или коя там северна страна която ни го предлагаше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още