IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Англия разреши пиратските дискове

Потребителите вече ще могат да правят копия на съдържанието, но само за лично ползване

12:25 | 30.03.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Английското правителство публикува съобщение, с което уведомява потребителите за предстояща промяна на закона за авторските права, с която ще се узакони копирането на CD и DVD дискове за лична употреба. Новият текст ще влезе в сила през юни и ще разшири възможностите за използване на чужда интелектуална собственост.

За повечето потребители е съвсем нормално да копират оригинално медийно съдържание, но в Англия това все още е незаконно. След публично обсъждане и стриктна оценка на актуалния закон за авторското право, английското правителство реши да внесе промени в полза на потребителите. Те се обсъждат в последните няколко години, но през това лято най-накрая ще влязат в сила, пише сайтът torrentfreak.com.

През юли хората вече ще са свободни да правят копия на CD и DVD дисковете си, както на всякакъв друг тип медийни носители, стига те да бъдат предназначени единствено за лично ползване.

Властите подчертават, че промените ще направят закона по-приложим и не очакват собствениците на правата да понесат сериозни финансови и други вреди. Анализатори очакват, че промените ще увеличат приходите в технологичния сектор с до 31 млн. паунда годишно.

Новият закон ще позволи на хората да правят копия на техните филми и музика и да ги складират във виртуални сървъри. Разбира се, на тях няма да им е позволено да дават достъп до файловете си на други хора, дори ако те са техни приятели например.

Потребителите ще могат да търгуват със закупеното съдържание, но при сключена сделка копията му ще трябва да бъдат унищожени.

Разминаването между закона и общественото мнение стана очевидно, след като правителствена комисия проведе проучване, което показа, че 85% от потребителите са вярвали, че могат съвсем законно да копират дисковете си и сега. Повече от една трета от анкетираните дори са признали, че вече са правили копия на оригинални дискове, които са купили.

Освен това, новите промени ще разширят позволените възможности за използване на съдържанието. Хората вече няма да са задължени да молят за разрешение при цитиране на текстове на песни или сценарий на филми например, както и ще могат да пародират работата на творците, но само в случаите, че източникът е упоменат.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Dimi_Dukov_1
преди 10 години
Браво на законотворците от Обединеното кралство, време беше...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още