IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарската железница сключи сделка със Samsung

Договорът идва само две години след съдебен спор за нарушени авторски права с Apple

13:03 | 27.04.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:</em> <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През миналата седмица Samsung Electronics обяви, че устройствата й са били избрани за нов технологичен проект на швейцарската държавна железница. Проектът стартира още през този месец, като корейският гигант първоначално ще достави 30 000 мобилни устройства. Сделки като тази са често явление и около тях няма нищо интересно. Това щеше да е валидно и за тази сделка, ако преди по-малко от две години швейцарската железница, позната още като SBB, не обвини публично Apple в нарушаване на авторски права, пише Bloomberg.

Малко след като Apple представи мобилната си операционна система iOS 6 през септември 2012 г., с която американците обновиха външният вид на часовника на мобилните си устройства, от SBB обявиха, че компанията е нарушила патент от 1944 г. Часовници с черни и червени стрелки могат да бъдат видени на всяка швейцарска гара. От SBB тогава казаха, че Apple, са се съгласили да купят лиценза за необявена сума. В пълно противоречие с това обаче, през 2013 г., Apple представи следващата версия на софтуера – iOS 7, а часовникът вече не беше същият.

Историята не е засегната в прессъобщението на Samsung, но анализатори смятат, че времето, в което то се появява, е добре преценено и в него няма нищо случайно. На 31 март Apple заведе ново дело в Силицевата долина, с което компанията обвинява Samsung в копиране на части от дизайна на iPhone и iPad. В документите по делото юристите на Apple опитват да акцентират върху иновациите на компанията и склонността на Samsung да ги копира бързо след появата им. Съвсем логично, казусът с швейцарския часовник не е част от аргументите на компанията.

От Samsung отказват да коментират случая, а от Bloomberg пишат, че не са успели да се свържат с представител на Apple за коментар. Говорителят на SBB – Рето Шарли, заявява, че решението на железницата да си партнира със Samsung няма никаква връзка с казуса с Apple от 2012 г. Обявихме публичен търг за проекта, а Samsung дадоха най-добрата оферта, допълва още той.

“Колкото до Apple: Горди сме, че те бяха избрали нашия часовник,” пише Шарли в имейл. “Но това не означава, че това може да се случи безплатно.”

Служителите на швейцарската железница ще използват цял набор от устройства на Samsung: Galaxy Note 3, Galaxy S4, Galaxy S4 Mini и Galaxy Tab 3. Те ще бъдат използвани за покупка на билети и други услуги, казват от Samsung.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още