IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подземна ледена стена ще спира радиацията от Фукушима

Проектът на стойност 314 млн. долара бе одобрен от японското правителство

13:04 | 01.06.14 г. 13
<p>
	Активисти протестират срещу собственика на Фукушима. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Активисти протестират срещу собственика на Фукушима. Снимка: Ройтерс

Японските власти са на път да реализират амбициозен план в борбата с изтичащите радиоактивни води от атомната електроцентрала Фукушима, която пострада сериозно от силното земетресение и последвалото го цунами, ударили Япония през пролетта на 2011 г. Идеята е да се изгради подземна ледена стена около четирите реактора на централата, както и около прилежащите им сгради. Така инженерите се надяват да попречат на замърсените води да изтекат в океана, както и на чистите подпочвени води, да навлязат в района на централата и съответно да бъдат замърсени.

Япония е приела този подход още през септември миналата година, но според AFP той вече е одобрен от местния ядрен регулатор и строежът може да започне още през следващия месец.

Ледената стена от земна маса ще достига дълбочина от над 30 метра, като общата й дължина ще бъде 1 километър. В земята ще бъде внедрена система от тръби, по които ще тече охладителна течност, която ще замрази почвата до температура от -40 градуса по Целзий.

Строителството трябва да приключи през март 2015 г., като цената на проекта се очаква да достигне 314 млн. долара.

От AFP съобщават, че някои аспекти от плана продължават да са обект на дебат в компанията, която стопанисва централата – Tokyo Electric Power Co. Експерти очакват, че дори когато строителството започне, все още ще има недоизяснени неща, които ще бъдат причина за притеснения.

Подобни ледени стени от земна маса са били използвани до момента за стабилизирането на тунели, но никога за ограничаване на радиоактивни води. Необичаен е и очакваният период, в който ледът ще трябва да пази природата – няколко десетилетия, след което се очаква съоръжението да бъде изведено от експлоатация.

Едно от главните съображения на екипа, работещ по проекта, се появи миналия петък, преди да бъде одобрен официално. Правителството на Япония и експерти изразиха съмнения в ефикасността на проекта, задавайки въпроса дали ледената стена ще успее да предотврати допълнителното замърсяване на крайбрежните води в дългосрочен план, както и дали има вероятност той да нанесе вреди от друго естество на региона. Притеснения като това не са били достатъчни да отложат или отменят проекта, но наблюдатели ще следят развитието му и дали всичко върви по план и целите се изпълняват.

През миналата седмица TEPCO стартира друга голяма инициатица за намаляване на вредите, които авариралата Фукушима оказва на околната среда. Специалисти на компанията започнаха да изпускат вода, за която мислеха, че е безопасна, в Тихия океан, пише Ройтерс. Планът бе определен от експерти като противоречив, тъй като дори минимално, водата все пак е била замърсена.

Всеки ден чиста океанска вода обаче навлиза на територията на централата, където се смесва с радиоактивни материали, което увеличава неимоверно значението на всеки опит. По последна информация TEPCO планира да отклонява 100 тона чиста подпочвена вода дневно в океана. Припомняме, че около 400 тона вода навлиза ежедневно в централата, като част от нея се складира в специални резервоари, разположени в близост до съоръжението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
georgi_shum
преди 9 години
Мда.. И Китай са шамарили яко :) Японците са уникален народ, и който ги подценявал си е плащал пре скъпо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
Pyramid
преди 9 години
Няма да се окаже. пък и "копаенето" е просто вертикални/наклонени/ сондажи, като въпросните тръби просто се "забиват". Да, ще понадупчат но, след като заледят един пръстен с дебелина само половин метър, е напълно достатъчен.Замръзналата земя е лош проводник на топлината, тръбите може да се използват като изпарител за термопомпена ЕЦ, която да захрани системата. Не подценявайте японците. Не, нова АЕЦ /какво остава за две?!?/ НЕ Е необходима.Освен това (към MZ/X) заледяването е с/у водноразтворимите, сравнително краткоживеещи радионуклиди. Които не с8е разтварят, и така няма да напуснат зоната на реакторите а тези, които се разтварят, е достатъчно да бъдат задържани няколко години до достигане сравнително безопасна концентрация. Повтарям: Не подценявайте японците. Те са били и Русия преди 90 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 2
Rumen_
преди 9 години
Добре де, тия ако така и така ще копаят, за да заравят тръби за охладителната система, що не вземат просто да направят стената от бетон?И тая охладителна система да не се окаже, че ще трябват още 2 АЕЦ-а, само нея да захранват?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
именно де-за това казах-нека минем на колелета:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
АЕЦ дават само 10% от световното производство на електроенергия! С тях или без тях няма да се решат световните енергийни проблеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
имам друга идея-можем да направим ново поколение ел. централа на база колела-хем спортуваш все едно си във фитнеса, хем произвеждаш ел. енергия. И после ще въведем трудова повинност за всички над 15 год и в пред пенсионна възраст. От това ще ограничим и инфарктите и без това статистиката там ни е зле. А и ще подобрим демографията, щото девойките с хубави задни части по-често ги...сещаш се. А това разделение на атома ни разглези!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 4
MZ/X
преди 9 години
Тежки ядрени аварии имаше в САЩ, СССР и Япония! Единствената рационална причина една държава да има АЕЦ е да произвежда атомни бомби, но държави като България е по добре да се откажат от АЕЦ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
kalendar
преди 9 години
Чакай, аз си мислех, че САЩ е най-развитата в техническо отношение нация?Как да е-поинтересувай се кои държави са в клуба на ядрените държави и за кои се смята, че имат потенциала за няколко месеца да произведат атомна бомба. Преброй всичките държави, които са в тоя клуб. И се замисли тогава къде сме ние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
MZ/X
преди 9 години
Абсурдно е да се решава проблема с лед, защото ще излезе много скъпо стотици години да зеледяват територията около АЕЦ Фукушима!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
Би трябвало да помогне. Ледът възпрепятства тодните потоци. не съм сигурен, обаче, вътре в периметъра дали няма да има някакво вертикално движение на вода. Въпреки това, намирам мярката за смислена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още