IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SpaceX показа нов космически апарат за многократна употреба

Новата капсула може да каца на абсолютно всяка точка на планетата с прецизността на хеликоптер

11:55 | 02.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SpaceX показа нов космически апарат за многократна употреба

Елон Мъск и останалата част от ръководството на SpaceX представиха новия си космически апарат – Dragon 2. Пилотираната капсула е базирана на познатия ни Dragon, който изпълни успешно вече четири мисии до Международната космическа станция. Новата версия е способна да побере седем астронавти и е оборудвана с много нововъведения, предава Ройтерс.

“Когато създадохме първия Dragon, нямахме никаква идея как се прави космически апарат. Никога не се бяхме захващали с подобно нещо досега”, заяви Мъск пред репортери по време на събитието, продължило само няколко минути. “Това бе чудесен апарат с много добри идеи”.

Новата капсула Dragon 2 може да кацне на абсолютно всяка точка на Земята с прецизността на хеликоптер, става ясно още от изложението на Мъск. Тя има подобрен топлинен щит и технологии от последно поколение, които ще допринесат за доброто представяне на машината.

Подобренията спрямо старата версия са няколко. Първото е, че тя може да се скачи с Международната космическа станция абсолютно автономно. Първият Dragon се нуждаеше от съдействието на астронавти на станцията, които буквално да го хванат и поставят на място с гигантската роботизирана ръка на борда.

Като допълнение Dragon 2 e оборудван с осем от новите ракетни двигатели на компанията, наречени SuperDraco. Те произвеждат тяга от 7257 кг и са способни да придвижват капсулата до сушата, ако тя се окаже над воден басейн, след като се върне на Земята. Новият апарат е оборудван и с огромно количество сензори, с чиято помощ двигателите работят. Ако последните откажат, капсулата е оборудвана с парашути, които гарантират безопасността на астронавтите, когато Dragon 2 навлезе в атмосферата.

По-рано през миналата седмица SpaceX обяви, че е тествала успешно ракетите SuperDraco, които не са сглобени по традиционния начин. Вместо това компанията е използвала принтер за триизмерни обекти, който буквално е скулптурирал корпусите на двигателите. Според SpaceX това е прецедент в индустрията.

За интериора на капсулата SpaceX са се придържали към функционалния минимализъм. Голяма част от функциите на Dragon 2 се управляват чрез сензорни дисплеи, монтирани върху контролно табло, което много напомня на тези в колите на Tesla, чийто основател и изпълнителен директор е именно Мъск.

Най-важната част на новия Dragon, е че апаратът е пригоден за многократна употреба. Тъй като той може да кацне прецизно, вместо просто да се приводни, космическата капсула теоретично може да бъде презаредена и готова за следващата си мисия за много кратък период от време. Всичко това съвпада и с намерението на SpaceX да разработи ракетен двигател Falcon 9, който също ще може да се използва повече от един път. От компанията се надяват, че по този начин ще си спестят десетки милиони долари всеки път, когато решат да изведат Dragon 2 в орбита.

“Колкото по-дълго продължаваме да изхвърляме еднократно използвани ракети и космическо оборудване, толкова по-дълго ще смятаме пътуването в космоса за твърде скъпо. Представете си, че самолетите се изхвърляха на боклука след всеки полет – никой нямаше да може да лети, може би с изключение на няколко души в света.”

Експерти смятат, че SpaceX са уцелили правилния момент за представянето на новата си капсула. Само преди няколко седмици NASA финализира сделка с Руската космическа агенция, по силата на която американски астронавти могат да пътуват до Международната космическа станция с руски апарати през 2018 г. Договорът е на стойност 457.9 млн. долара и най-вероятно ще бъде последният път, в който NASA плаща на руснаците за услугата.

Когато договорът изтече, от NASA се надяват, че ще могат да сключат нов договор с частна космическа компания, която ще извършва полети до Международната космическа станция. В момента основните заподозрени са SpaceX, Boeing и Sierra Nevada Corporation. Други компании също искат парче от тортата, а самата Американска космическа агенция също разработва свой космически апарат, наречен Orion Multi-Purpose Crew Vehicle.

SpaceX има доста сериозна преднина, тъй като вече имат опит с четири успешни мисии до Международната космическа станция. Понастоящем компанията има планове да извърши тестове на Dragon 2 с хора на борда още през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още