IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Резултатите на Intel оправдаха очакванията

Компанията отчита добри резултати в сегментите, свързани с Интернет на нещата и центровете за данни

09:56 | 15.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Резултатите на Intel за първото тримесечие оправдаха очакванията, но приходите на компанията се оказаха малко под прогнозите на анализаторите, разкри компанията. По думите ѝ причината за това е забавянето на продажбите на персонални компютри. В същото време обаче тя се радва на силно търсене в сегмента за центрове за данни, пише CNBC.

Производителят на чипове отчете печалба от 41 цента на акция, в сравнение с 28 цента на акция година по-рано. Приходите на Intel за тримесечието достигат 12,78 млрд. долара, спрямо 12,76 млрд. долара миналата година, така че не показват голямо изменение.

"Имахме достатъчен растеж в центровете за данни, Интернет на нещата и устройствата за памет, за да запазим резултатите си на същото ниво“, заяви главният финансов директор на Intel Стейси Смит в интервю.

Анализаторите очакваха компанията да отчете печалба от 41 цента на акция при 12,9 млрд. долара приходи, сочи консенсусната прогноза на Thomson Reuters.

Приходите от компютърното подразделение са спаднали с 8% на годишна база до 7,4 млрд. долара. Intel се радва на 19% ръст на продажбите в сегмента на центровете за данни, които достигнаха 3,7 млрд. долара.

Приходите от Интернет на нещата са нараснали с 11 на сто спрямо година по-рано до 533 млн. долара.

„Очакваме пазарът на компютри да остане предизвикателство“, заяви главният изпълнителен директор на Intel Браян Крзанич по време на представянето на финансовите резултати.

Освен това компанията заяви, че очаква продажбите ѝ през второто тримесечие да достигнат 13,2 млрд. долара. Фирмата очаква годишните ѝ приходи да са „приблизително равни“ на тези от миналата година.

По-рано производителят на чипове предупреди за спада в търсенето на персонални компютри. Миналия месец компанията понижи прогнозата за финансовите си резултати, позовавайки се на „по-слабото търсене на персонални компютри от очакваното“.

Цената на акциите на Intel спадна с 13 на сто през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още