IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мексико се готви да въведе ясни правила за работата на Uber

Компанията ще трябва да получи разрешителни и да плаща такси в местен фонд

17:57 | 08.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Шофьорите на Uber ще имат нужда от разрешителни, за да работят в град Мескико, а компанията ще трябва да плаща на местния транспортен фонд, сочи план на правителството, до който Ройтерс е получила достъп.

Това ще бъде първият подобен правилник за работа в Латинска Америка на услугата, оперираща посредством мобилно приложение.

Предложените регулации забраняват Uber и компании като нея да приемат плащания в брой от потребителите, като предлага предплатени планове.

Uber ще трябва да плаща на правителство 1599 песос (101 долара) годишно за лицензирането на всяко едно от превозните средства в нейната платформа и да дава около 1,5% от приходите си от този пазар на новосъздадения транспортен фонд, посочват още документите.

Планът все още е в процес на договаряне и може да бъде променен, преди да бъде публикуван официално следващата седмица.

Uber е щастлива да плаща таксите, които я поставят наравно с местните таксита, обяви говорителят на компанията Ана Паула Бланко. Тя обаче не коментира точните данни, преди да станат официални. Uber навлезе в Мексико през 2013 г. и твърди, че има 300 000 клиенти там.

Град Мексико е дом на около 140 хил. регистрирани таксита, а преди време шофьорите им протестираха срещу Uber и призоваха услугата да бъде забранена. Фирмата се сблъсква с предизвикателства и в други части на Латинска Америка.

Властите в Сао Пауло, най-големият град в Бразилия, гласуваха за забрана на Uber след протести на местните таксиметрови шофьори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още