IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният изпълнителен директор на Toshiba се оттегля?

Компанията е разследвана заради счетоводни нередности, които могат да доведат до промени в мениджмънта ѝ

15:35 | 15.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Главният изпълнителен директор на Toshiba се оттегля?

Главният изпълнителен директор на Toshiba Хисао Танака ще се оттегли от поста си през септември заедно с други членове на управителния съвет, включително заместник-председателя Норио Сасаки. По този начин всички те ще поемат отговорност за счетоводните нередности в компанията, предава Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Японският конгломерат е наел трета страна, която да разследва предишни счетоводни практики, които според източниците са довели до завишаване на печалбата с повече от 170 млрд. йени (1,2 млрд. долара).

Други източници твърдят, че разследващите търсят каква роля играят високопоставените служители в нередностите, като фокусът пада върху това дали съзнателно са насърчили злоупотребата със служебно положение. Очаква се разследващите да обявят резултатите от работата си през следващата седмица.

Скандалът представлява напомняне, че Япония все още е в ранните етапи на кампанията, подкрепена от премиера Шиндзо Абе, за подобряване на корпоративното управление.

Цената на акциите на Toshiba спадна с около 27% в Токио през април, когато нередностите излязоха на бял свят.

Независимият комитет, който разследва случая, вероятно ще обяви, че Toshiba се нуждае от големи промени в управлението, както и че повече от половината от управителния съвет ще трябва да бъде заменен по време на следващата среща на акционерите през септември, допълват източниците.

Те отказват да разкрият самоличността си, защото не са упълномощени да говорят с медиите.

Говорителят на Toshiba заяви, че компанията все още не е взела решение по въпроса и чака решението на разследващите органи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Тошиба рулира! Нема да ги закачате. :) Свестните фирми останаха малко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още