IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Amazon предлага да регулира трафика на дрони в САЩ

Компанията предлага безпилотните самолети да висят най-много до 150 метра над земята

10:20 | 29.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Някои от най-големите играчи в света на търговските безпилотни самолети кроят планове как да управляват безопасно нарастващия брой дрoни в т.нар. “претъпкано небе”, пише Wall Street Journal.

Във вторник Amazon отправи предложение, свързано с разделянето на въздушното пространство на САЩ на сегменти за различните категории безпилотни самолети, така че те да останат далеч от другите летателни средства. Планът беше представен по време на конференция на NASA от директора на Amazon, отговарящ за дроните.

По думите му компанията иска да има “високоскоростна транзитна зона" на височина от 60 до 120 метра над земята, където напредналите безпилотни самолети, като тези за доставките на Amazon, да могат да се движат.

Предложението на компанията е част от по-големите усилия за развиване на автоматизирани системи за поддържане на реда сред нарастващия брой дрони, които се движат в небето над САЩ. Визията на компанията до голяма степен включва системата на NASA за управление на трафика в небето - проект, който има повече от 100 сътрудници, включително Google и Verizon Communications.

Въпреки че прилагането на каквато и да е нова система все още е нещо, което ще бъде осъществено далеч в бъдещето, очертава се постигането на консенсус между регулаторните органи и ползвателите на безпилотни самолети. Любители и професионалисти, като брокери на недвижими имоти, все повече използват устройствата. Същото правят и големи компании като Amazon и Google, които имат амбициозни планове за постоянно ползване на безпилотните самолети.

Пилотите на големи самолети нееднократно са били принуждавани да приземят превозните средства заради "засичане" с дрони, които се опитваха да помагат в борбата с горските пожари в Калифорния. Строгите правила в САЩ в момента ограничават търговското ползване на безпилотните самолети, но не решават някои от най-големите проблеми със сигурността.

Няма статистически данни за броя на дроните в САЩ, но представителите на индустрията смятат, че става дума за стотици хиляди. Най-големите производители на потребителски дрони - SZ DJI Technology и Parrot SA, заедно са продали повече от 3 млн. устройства по цял свят, включително в САЩ, който е най-големият им пазар.

Планът на Amazon предлага зона, забранена за полети - между 120 и 150 метра над земята, за да се създаде буфер между дроните и самолетите. Дроните ще бъдат забранени над 150 метра височина, а зоната под 120 метра ще бъде разделена на две секции. Дроните, оборудвани с технология за избягване на сблъсъци, ще могат да летят в зоната с висока скорост между 60 и 120 метра. Другите, използвани за проучвания и видео, ще бъдат органичени до по-ниска скорост в зоната под 60 метра.

Компанията предлага и въвеждането на постоянна забрана за ползването на безпилотни самолети около летищата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още