IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на GoPro продължават да се сриват

Инвеститорите са притеснени от очакваното свиване на пазара на преносими камери

14:56 | 12.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Акциите на GoPro продължиха да увеличават загубата си в петък, след като вече се сринаха с повече от 30% през този месец. Това се случва на фона на притесненията, че пазарът на преносими камери се свива, пише Wall Street Journal.

Цената на акциите на GoPro намаля, след като Amarella Inc., която произвежда визуалните процесори на GoPro, заяви на 1 септември, че очаква бизнесът със спортни камери да се свие през третото тримесечие спрямо предходното и спрямо същото тримесечие през 2014 г.

В петък акциите на GoPro отбелязаха спад от 4,3%, достигайки 32,42 долара за брой. Това е най-ниската им цена от 26 юни 2014 г. - деня на първичното публично предлагане на компанията. От своя страна цената на акциите на Ambarella се сви с 8,2% в петък, а този месец спадна с близо една трета.

Една от говорителките на Ambarella заяви, че инвеститорите реагират прекалено силно. По думите ѝ очакваният спад в бизнеса на компанията със спортни камери отразява времето на пускане на новите продукти на GoPro. Миналата година GoPro пусна нови камери през третото тримесечие, а през тази година новите ѝ устройства се появиха на пазара през второто тримесечие.

“За нас е нещо като мистерия защо акциите падат толкова много”, коментира още тя.

Анализаторът на Pacific Crest Securities Брад Ериксън заяви, че инвеститорите са притеснени от прогнозата на Ambarella и от данните на трети страни, които показват скорошните спадове в продажбите на преносими камери.

“Това може да се окаже прекалена реакция, но нещата могат и да се влошат”, посочва Ериксън.

GoPro отчете 35 млн. долара печалба за второто тримесечие, в сравнение със загубата от 19,8 млн. долара година по-рано. Анализаторите очакват компанията да достигне нетна печалба от 204,5 млн. долара тази година.

Същевременно GoPro се сблъсква с нови конкуренти на пазара на преносими камери от производителите на традиционни камери като Sony и нови играчи, включително китайския производител на смартфони Xiaomi. В отговор GoPro се опитва да разнообрази продуктите си. Компанията планира скоро да пусне на пазара и собствен дрон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още