IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba придобива видео услугата Youku Tudou

Китайският гигант ще плати 27,60 долара на акция

22:32 | 06.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайският гигант в електронната търговия Alibaba Group Holding придобива видео услугата Youku Tudou, след като повиши офертата си до 27,60 долара за акция. Решението показва стремежа на милиардера и основател на Alibaba Джак Ма да предоставя повече съдържание на китайските интернет потребители чрез уебсайта, който наподобява YouTube, пише Bloomberg.

Бордът на Youku е одобрил споразумението за сливане, сочи изявление на Alibaba, но не се споменава каква е стойността на сделката. Миналия месец Alibaba предложи 26,60 долара за акция в брой, а общата стойност на сделката щеше да достигне 4,6 млрд. долара.

Притежаването на Youku ще помогне на Ма да показва американски филми и сериали на повече от една трета от китайското население. Така Alibaba ще се конкурира с Baidu и Tencent за вниманието на интернет потребителите. Сделката се случва, след като Ма обиколи Холивуд, за да се срещне с директорите на филмовите студия, пое контрола над едно китайско филмово студио и инвестира в последния филм от поредицата “Мисията невъзможна”.

Youku и видео сайтове на Tencent имат по около 286 млн. уникални посетители през август, но зрителите отделят повече време, за да гледат съдържание в Youku, сочат данни на Bloomberg. Услугата на Baidu - IQiyi, има 273 млн. посетители.

Повече от 461 млн. души в Китай са гледали видео онлайн през юни, а 354 млн. гледат през мобилните си телефони според Китайския център за информация за интернет мрежите. Това е повече от цялото население на САЩ.

Alibaba прави средно по над две придобивания месечно през 2015 г. и обяви трансакции за повече от 13 млрд. долара.

Виктор Куу ще остане председател и главен изпълнителен директор на Youku. Компанията не е отчитала печалба от първичното си публично предлагане през 2010 г. По думите на Куу платформата, която показва професионално съдържание, а не аматьорски клипове, планира да започне работа с американски продуценти за създаването на съдържание за уебсайта си.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още