IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германска служба разследва споразумение на Apple и Amazon

Има опасения, че двете компании злоупотребяват с господстващото си положение на пазара на аудиокниги в Германия

19:48 | 16.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германската Федерална служба за борба с картелите обяви, че е започнала разследване на споразумението на Apple с Amazon за купуването на аудиокниги, предава Ройтерс.

В изявлението се посочва, че двете компании имат дългогодишно споразумение, съгласно което Apple купува аудиокниги от Amazon, които разпространява посредством своя iTunes Store.

“Двете компании имат силни позиции в дигиталното предлагане на аудиокниги в Германия. Ето защо се чувстваме принудени да проучим по-детайлно споразумението между тези двама конкуренти на пазара на аудиокниги“, коментира Андреас Мунд, ръководител на службата.

Apple и подразделението на Amazon – Audible, отказват да коментират случая.

През септември Асоциацията на германските търговци на книги подаде жалба в регулатора, посочвайки, че Amazon и Audible изграждат монопол в бизнеса с аудиокниги.

Асоциацията твърди, че Amazon и Audible злоупотребяват със своята доминация на пазара, за да накарат издателите да приемат „необосновани условия“ за продажбата на аудиокниги. Освен това повече от 90% от всички сваляния на аудиокниги в Германия са направени през Audible, сайтове на Amazon или през магазина iTunes, който получава заглавия ексклузивно от Audible.

През юни Европейската комисия започна разследване на бизнеса с електронни книги на Amazon. Тя разглежда дали клаузите в договорите не пречат на издателите да предлагат по-изгодни оферти на конкурентите.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още