IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК поиска България да транспонира директивата за информационните системи

Нормата въвежда редица правила в бодкрепа на борбата срещу киберпрестъпността

16:02 | 20.11.15 г.
ЕК поиска България да транспонира директивата за информационните системи

България не е транспонирала в националното си законодателство Директивата относно атаките срещу информационните системи, съобщиха от Брюксел. По тази причина и Европейската комисия е изпратила официално писмо до българските власти.  

Освен България още четири държави не са изпълнили своите задължения в тази област. Това са Белгия, Гърция, Ирландия и Словения и до тях също са изпратени писма. 

Ако не се получи отговор на официалните писма, или ако забележките, представени от страните членки в отговор, не могат да бъдат приети за задоволителни, Комисията може да реши да предприеме следващия етап от процедурата по неизпълнение и да изпрати "мотивирани становища" на засегнатите страни членки.

Процедурата предвижда при последвало неизпълнение случаят да бъде представен пред Съда на ЕС.

От ЕК напомнят, че страните членки трябваше да са транспонирали изцяло директивата до 4 септември 2015 година. Нормата въвежда редица европейски правила в подкрепа на борбата срещу киберпрестъпленията и по-конкретно мерки срещу масирани атаки срещу информационните системи. 

Тя дефинира криминални престъпления и санкции в областта на киберпрестъпността и има за цел да подобри системите за известяване за киберинциденти на правоохранителните органи в ЕС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още