IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата придобивка на Oracle - малка, но ключова за бъдещето на компанията

Фирмата купи стартъпа StackEngine, който може да ѝ помогне да извоюва по-големи позиции на пазара на облачни услуги

12:20 | 23.12.15 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Най-новото придобиване на Oracle не е никак голямо - компания с по-малко от 50 служители, но то е важна стъпка в стремежа на компанията за успех на един бързо променящ се пазар на информационни технологии, пише Wall Street Journal.

В петък компанията, предлагаща решения за съхранение на данни, купи базирания в Остин, Тексас, стартърп StackEngine. Oracle не разкри какви са условията на сделката, но тя е свързана с една важна от стратегическа гледна точка област, наречена Oracle Public Cloud.

StackEngine ще помогне на Oracle да насърчи продажбата на ново поколение облачни услуги, базирани на софтуер, който дава допълнителна гъвкавост на разработчиците на софтуер, като им позволява да работят с няколко копия на една операционна система на един компютър.

Всичко това е част от огромна промяна в начина, по който софтуерните разработчици създават компютърни програми, предлагащи нови начини за бързо изграждане и използване на софтуер в големи мрежи, твърди Джо Брида, бивш инженер на Google, който в момента е предприемач в компанията Accel Partners.

Придобиването може да помогне на Oracle да се изравни с други технологични гиганти, които използват въпросната услуга благодарение на Docker - стартъп, който популяризира тази идея в началото на 2013 г., като пусна технологията, наречена също Docker, с отворен код.

Доставчици на облачни услуги като IBM, VMware, Microsoft и Amazon през изминалата година предоставяха софтуер и услуги, базирани на Docker, твърди Скот Джонстън, старши вицепрезидент на Docker, отговарящ за продуктите.

Oracle планира да остави екипа на StackEngine в Остин, където служителите ще разработват нови функции за облачните продукти на Oracle. Софтуерът, създаден от StackEngine, ще бъде използван в услугите на Oracle, като се очаква “да бъде значителна част от корпоративните решения”, твърди Питър Магнусън, вицепрезидент на компанията, отговарящ за развитието на облака.

Технологията на StackEngine ще помогне на Oracle да привлече корпоративни клиенти, които да използват нейните облачни услуги, които пък работят на сървърите на компанията.

Базираната в Калифорния компания не успява да запази позициите си в сферата на облачните решения, а по-голямата част от приходите ѝ идват от други източници. Лицензите и договорите за поддръжка на софтуер носят около 70% от средствата ѝ. Но продажбите на лицензи за нейния нов софтуер спаднаха с 18% през последното фискално тримесечие.

Повече технологични новини можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:12 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още