IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тони Фадел вече не е изпълнителен директор на Nest

Ситуацията в подразделението на Alphabet явно не е спокойна, а част от служителите не са били никак доволни от досегашния си ръководител

09:57 | 06.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Тони Фадел се оттегли от поста главен изпълнителен директор на подразделението на Alphabet - Nest, което залага на домашната автоматизация посредством устройства, пише Wall Street Journal.

Напускането му следва слуховете, че той е загубил подкрепата на част от служителите на Nest и на фона на някои от финансовите притеснения на Alphabet. През март технологичният уебсайт The Information писа, че служители напускат Nest отчасти защото са разочаровани от начина, по който Фадел ръководи фирмата.  

Изпълнителният директор не уточни причината за напускането си. По думите му той ще продължи да работи като съветник на Alphabet и на главния изпълнителен директор Лари Пейдж.

Фадел написа в петък в сайта на Nest, че по избора на нов главен изпълнителен директор се работи от края на 2015 г. насам. Компанията избра Маруан Фауаз, бивш изпълнителен вицепрезидент на Motorola Mobility, за нов изпълнителен директор.

Фауаз се присъедини към Motorola през 2012 г., когато тя беше собственост на Google. Тогава той ръководеше подразделението Motorola Home, което правеше оборудване за кабелна телевизия. Последно той е работил в консултантската компания Sarepta Advisor в близост до Денвър, сочи профилът му в LinkedIn.

Фадел е бивш служител на Apple, участвал в разработването на iPod. Освен това е един от съоснователите на Nest през 2011 г., чиято цел е да създава свързани устройства за дома, като термостати, които усещат кога има човек наблизо и съответно коригират температурата.

Google придоби Nest през 2014 г. за 3,2 млрд. долара. Скоро след това Nest придоби Dropcam, производител на камери, които се свързват с интернет. Стойността на сделката беше 555 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още