IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SoftBank изненадващо се разделя с президента си

Арора трябваше да наследи Масайоши Сон на поста главен изпълнителен директор

18:18 | 21.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

В изненадващ ход SoftBank обяви, че президентът Никеш Арора ще подаде оставка по време на среща на акционерите в сряда, по-малко от две години, след като се присъедини към групата, съобщава CNBC.

Арора и главният изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон не са успели да постигнат съгласие за това кога Арора ще замени Сон като лидер на групата.

Арора е един от най-високоплатените корпоративни ръководители в света. Според  The ​​Wall Street Journal той е спечелил 73 млн. долара през 2015 г. и 135 млн. долара година по-рано.

Сон заяви, че ще остане на позицията главен изпълнителен директор по-дълго от планираното, след като „Арора ще продължи по друг път“, пише The ​​Wall Street Journal.

„Мислих да напусна поста си, когато навърша 60 години, но смятам, че може би съм все още прекалено млад и все още имам енергия да продължа“, заяви 58-годишният предприемач. 



Арора ще продължи да бъде съветник на Softbank, посочва още изданието.

През миналия август Арора заяви, че планира да купи акции на SoftBank за почти 60 млрд. йени (483 млн. долара). Тогава той обясни, че иска да направи „личен залог“, за да покаже ангажимента си към конгломерата. Това ще направи Арора най-големият акционер в компанията след Син .

“Това е голяма сделка за мен и включва поемане на огромен риск“, заяви Арора в документ до Токийската фондова борса. „Въпреки това, аз съм изключително уверен в бъдещето на SoftBank Group“, допълни той.

Отделно от това Softbank обяви, че продава дела си във финландския разработчик на игри Supercell на китайската технологична фирма Tencent. Сделката е оценена на 10,2 млрд. долара.

Базираната в Токио SoftBank обяви в изявление във вторник, че Tencent ще придобие 84% от компанията за игри след приключване на сделката. Останалата част от Supercell ще остане притежание от служителите. Екипът на компанията ще продължи да ръководи операциите от Хелзинки, Финландия.

Създадена през 2010 г. , Supercell разработва игри за Apple и Android, включително  популярните игри „Clash of Clans”, „Hay Day“ и „Boom Beach“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още