IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ удължиха отсрочката на ZTE за износ на технологии

Компанията е разследвана за нарушаване на санкциите срещу Иран

11:34 | 28.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американското правителство удължи до 30 август отсрочката за износ, която даде на ZTE, във връзка с тежките ограничения на износа, наложени на китайския производител на смартфони за нарушаване на санкциите на Иран, обяви Министерството на търговията, цитирано от Ройтерс.

Подновеният лиценз от министерството позволява на ZTE да продължи да изнася оборудване, съдържащо американски технологии. През март от министерството заявиха, че първото удължаването на срока може да е по-голямо, ако компанията съдейства на правителството.

Експерти твърдят, че американските ограничения за износ са едни от най-тежките, прилагани някога, и биха довели до прекъсване на глобалната верига за доставки на ZTE.

Ограниченията биха спрели американски компании да изнасят за ZTE всякакви технологии, софтуер или оборудване, включително чипове и процесори, направени в САЩ. Решението също така би попречило на производителите на софтуер да продават обичаен за всеки един офис софтуер като Microsoft Windows и дори предоставянето на нови версии на стар софтуер.

Но скоро след налагането на рестрикциите през март властите предложиха на компанията тримесечно освобождаване от ограниченията - срок, който ще изтече на 30 юни. Министерството на търговията обяви новината за удължаването на този срок в понеделник.

В изявление председателят на ZTE Джао Сиенмин заяви, че удължаването показва, че компанията съдейства на разследването на правителството. Отсрочката ще позволи на ZTE да запази „взаимоотношенията си със стотици американски компании и постоянните си инвестиции в САЩ“, коментира още той.

Министерството на търговията разследва ZTE за предполагаеми нарушения на експортните ограничения, след като през 2012 г. е подписала договори за доставката на хардуер и софтуер за  милиони долари на най-големия ирански телекомуникационен оператор.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:40 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още