IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провал на сделката за придобиването на Opera от китайски консорциум

Двете все пак се договориха за продажбата на част от бизнеса на норвежката фирма

11:36 | 18.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Сделката за 1,24 млрд. долара за придобиването на норвежката рекламна компания Opera Software, която притежава и онлайн браузъра Opera, от китайски консорциум от интернет фирми се е провалила, обяви Opera в понеделник. Това се случи, след като през миналата седмица тя предупреди, че сделката все още не е получила одобрение от регулаторните органи, предава Ройтерс.

Като алтернатива консорциумът, който включва компанията за сигурност Qihoo 360 Technology и Beijing Kunlun Tech, дистрибутор на онлайн и мобилни игри, ще поеме контрол над определени част от потребителския бизнес на Opera срещу 600 млн. долара, обяви норвежката компания в изявление.

Норвежката компания не разкри конкретните причини за отказа на голямата сделка, освен че посочи, че условията за спиране на публичното предлагане не са изпълнени.

Споразумението трябваше да бъде одобрено от китайските и американските власти, но миналата седмица Opera предупреди, че регулаторите не са дали зелена светлина. Не стана ясно дали не са изпълнени изискванията в САЩ, в Китай или и в двете страни.

Крайният срок за сделката и одобрението ѝ от Комитета за чуждестранни инвестиции в САЩ изтече в петък.

Сега китайският консорциум планира да придобие браузъра на Opera за настолни компютри и мобилни телефони, както и приложенията за защита на данните и бизнеса с лицензиране на технологии, както и делът ѝ в китайския джойнт венчър nHorizon, обяви Opera.

Консорциумът обаче няма да се сдобие с рекламния и маркетингов бизнес на Opera, с нейните телевизионни операции и приложенията ѝ, свързани с игри.

„Финализирането на сделката се очаква да се случи във втората половина на третото тримесечие на 2016 г.“, коментира фирмата.

Новата оферта е одобрена от Борда на директорите на Opera.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още