IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчното разследване на ЕС срещу Apple е започнало след сигнал от Сената на САЩ

Според еврокомисар Вестагер историята с разследването на Apple е започнало в САЩ, а не в Европа

15:05 | 09.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Данъчното разследване на Европейския съюз (ЕС) срещу Apple е започнало, след като американският Сенат е изпратил сигнал за практиките на производителя на iPhone, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер, цитирана от Bloomberg.

Вестагер, която е изправена пред критики от САЩ заради глобата от 13 млрд. евро, която американската компания трябва да плати на Ирландия за данъчни измами, каза днес, че „историята с разследването на Apple започна в САЩ“, а не в Европа.

„Американският Сенат го е грижа колкото и нас да гарантира, че компаниите плащат справедлив дял данъци“, каза тя в изявление в Копенхаген. „Именно тяхно разследване срещу Apple, както и американските правила за прозрачност, ни сигнализира, че компанията може би е получила държавна помощ“, допълни Вестагер.

Европейската комисия (ЕК) реши миналия месец, че Apple трябва да плати на Ирландия 13 млрд. евро заради незаконно намалени данъци. Глобата е част от серия разследвания срещу данъчните вратички, използвани от мултинационалните компании. Финалната сума за плащане може да достигне 19 млрд. долара, казаха ирландски представители.

По време на изслушване от Постоянната подкомисия по разследванията към американския Сенат през 2013 г. за пръв път става ясно, че Apple е намалил глобалната си данъчна сметка с десетки милиарди долари, използвайки серия от ирландски дъщерни компании. ЕС стартира официално разследване на данъчните дела на Apple през следващата година при предшественика на Вестагер.

В отговор на наложената от ЕС глоба финансовият министър на САЩ Джейкъб Лу каза, че „не е подходящо“ за ЕС „в името на държавната помощ“ да „пренаписва данъчния кодекс със задна дата, пристъпвайки към данъчна база, която би трябвало да е американска, тъй като печалбата е американска“.

Макар че Лу не споменава директно разследването на ЕС срещу Apple, президентът Барак Обама каза тази седмица, че международните данъчни политики трябва да бъдат по-добре координирани между страните, за да се избягват проблеми.

„Винаги има опасност в случай, че един от нас действа международно, това да повлияе на способността ни да събираме данъци от същата компания", каза Обама при закриването на срещата на Г20 в Ханджоу, Китай. Ако една компания плаща на Европа, хазната на САЩ може „да остане излъгана“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още