IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция блокира достъпа до Twitter, WhatsApp и YouTube

Това се случва след ареста на лидери на опозицията

09:53 | 04.11.16 г. 2
<p>
	Снимка: архив Ройтерс</p>

Снимка: архив Ройтерс

Достъпът до Twitter, WhatsApp и YouTube в Турция беше блокиран днес, посочва на уебсайта си групата за интернет мониторинг Turkey Blocks. По нейни данни това се е случило днес в 1:20 ч. местно време, като блокадата все още не е вдигната.

Установени са ограничения, наложени върху WhatsApp и Instagram, което потвърждава редицата оплаквания от потребители за проблеми с услугата на WhatsApp в Турция.

От Turkey Blocks твърдят, че всичко това се случва след задържането на лидери на опозиционната политическа партия HDP.

Според групата за мониторинг блокирането е извършено посредством метод за забавяне на определени сайтове, което ги прави неизползваеми.

Спирането е установено първо при националния интернет доставчик TTNet, при Turkcell, а впоследствие и при други големи доставчици на интернет услуги. Потребителите на UyduNet и други по-малки оператори все още не са засегнати към момента на писане на статията.

Припомняме, че през беше спрян достъпът до YouTube в страната, след като изтекоха записи, уличаващи в корупция близки до президента Реджеп Ердоган.

През юни Турция вдигна предходна блокада над YouTube, цели два месеца след като блокира достъпа до платформата. Решението беше взето, след като Върховният съд на страната нареди на властите да го направят, защото така се нарушават законите, свързани със свободата на словото.

Интернет рестрикциите се използват все повече в Турция, за да се намали медийното отразяване на политически инциденти – форма на цензура, която се налага бързо, за да се предотвратят граждански вълнения, пишат още от Turkey Blocks.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Иначе можеше да няма опозиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
ivanrog
преди 7 години
Това за благодарност към опозицията, че подкрепи Ердоган срещу преврата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още