IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Samsung поскъпнаха след новините за потенциалното ѝ разделяне

Новата структура ще направи бизнеса много по-прозрачен, твърдят от Elliott Management

09:44 | 30.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Samsung Electronics не е обявила официално бъдещите си намерения, но най-високо оценяваната южнокорейска компания вероятно ще раздели бизнеса си най-рано през следващата година, пише Bloomberg.

Във вторник компанията разкри, че се опитва да състави план за превръщането си в холдингова компания, а на по-късен етап ще има какво повече да каже по този въпрос. Идеята беше представена като възможност акционерите да получават по-голяма стойност и е в отговор на призивите на Elliott Management за по-отговорно управление. Може би най-важната причина за разделянето все пак е, че фамилията основателка на Samsung също така ще се радва на големи ползи от подобна структура на бизнеса.

В резултат на новините цената на книжата на Samsung се повиши с 3,8% до 1 740 000 вона (около 1495 долара) в Сеул, като през тази година те са поскъпнали с 38%.

Eliott Management отправи предложението си миналия месец, когато компанията се сблъска с кризата, свързана с изтеглянето и спирането на производството на Galaxy Note 7.

Съгласно новия план Samsung ще се раздели на холдингови и оперативни компании. Според Elliott планът ще направи бизнеса на Samsung Electronics много по-прозрачен, като ще опрости структурата на собствеността и ще даде възможност за повече данъчни ползи, като всичко това ще доведе до скок на цената на акциите.

През следващите шест месеца Samsung Electronics ще направи обстоен преглед на всичките си процеси, като това няма да засегне Samsung C&T.

"Превръщането на Samsung Electronics в холдингова компания е задължителен фактор в прехвърлянето на власт към третото поколение във фамилията собственик“, коментира Парк Ю Гун, президент на корпоративния регулатор CEOSCORE в Сеул. „Фамилията ще може да осигури стабилен контрол над управлението на групата, което в крайна сметка е основната цел на целия процес“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още