IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alibaba отново попадна в черния списък на САЩ за търговия с фалшификати

Компанията твърди, че решението е по-скоро политическо

11:52 | 22.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайската компания за електронна търговия Alibaba Group Holding пак беше обявена за рай на фалшификатите, като отново бе включена в черния списък на САЩ за продажбата на фалшиви стоки, само четири години след като името ѝ беше премахнато от него, предава Bloomberg.

В сряда американска агенция върна в списъка онлайн платформата за търговия на Alibaba - Taobao, позовавайки се на неприемливо високото равнище на докладвани фалшификати и пиратство. Компанията от своя страна заяви, че е разочарована от решението.

Въпреки че Alibaba прави всичко възможно, за да се бори с фалшификатите, най-голямата интернет компания в Азия в момента е в същия списък, в който попадат торент уебсайта Pirate Bay и улични пазари в Бразилия и Нигерия. Решението подкопава позициите на Alibaba в САЩ, където се търгуват акциите ѝ, а тя се опитва да създаде по-силни връзки с търговци на дребно, марки и други компании, предоставящи развлечения.

“Това е по-скоро политическо, отколкото каквото и да било друго решение”, коментира Били Люн, анализатор на Haitong International Securities в Хонконг.

Акциите на Alibaba понижиха с 0,7% стойността си до 89,25 долара в Ню Йорк в сряда.

Американската агенция предупреди още миналия декември, че Alibaba трябва да се представи по-добре, ако иска да избегне включването в списъка, който е пълен с уебсайтове и пазари, на които се предлагат стоки нарушаващи интелектуалната собственост.

През октомври Alibaba заяви, че е затегнала политиките си по отношения на копията и е улеснила процеса, в който марките могат да подават заявки фалшификатите да бъдат премахвани. Тя свали 380 млн. продукта от обявите си и затвори около 180 хил. онлайн магазина в платформата си Taobao за 12-те месеца до август, посочва компанията.

Alibaba предполага, че новото решение на агенцията може да е свързано с политиката. Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп отправи остри критики към търговските споразумения между страната му и Китай, като заплаши, че ще ги прекрати и ще наложи вносни такси за китайските стоки.

През уикенда той обвини Китай за това, че е откраднала подводен американски дрон, определяйки го като “безпрецедентен акт”. Държавният китайски вестник, който се списва на английски език, China Daily, предупреди в понеделник, че неопитността на Тръмп в сферата на дипломацията може да доведе до сблъсъци между двете страни.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още