IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на GoPro поеха нагоре, но разочароваха анализаторите

Компанията продължава да се бори с по-слабия интерес към екшън камерите ѝ

12:03 | 03.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Приходите на производителя на екшън камери GoPro нараснаха с по-малко от очакваното по време на тримесечието, включващо Коледа, а прогнозата за растежа на продажбите ѝ за текущото тримесечие също се оказа под прогнозите на анализаторите. Всичко това се дължи на факта, че компанията е засегната от свиващото се търсене на камерите ѝ, предава Ройтерс.

Освен това GoPro прогнозира пореден голям спад на брутния марж за сегашното тримесечие, което изпрати акциите ѝ с близо 14% надолу по време на разширената търговия в четвъртък.

Компанията се бори със забавящите се продажби на камерите си, докато на пазара се предлагат все повече по-евтини предложения, а смартфоните предлагат все по-добри камери.

GoPro страда и от няколко свои грешни стъпки - забавянето на пускането на пазара на дрона Karma, производствените проблеми с него и камерата Hero5, след като бяха пуснати на пазара в средата на септември, а след това бяха изтеглени.

На 8 ноември GoPro заяви, че ще изтегли около 2500 дрона от пазара заради проблем с мощността им, а на 1 февруари оповести, че подновява продажбите им.

Компанията не продава камерата Hero5 в Amazon в по-голямата част от тримесечието (от средата на октомври до края на ноември) заради неразбирателства с онлайн платформата относно цената.

Въпреки че приходите на GoPro скочиха с близо 24% до 540,6 млн. долара през тримесечието, увеличавайки се за първи път от пет тримесечия, растежът се оказа под очакванията на анализаторите.

Средната им прогноза беше за 574,5 млн. долара, като те я намалиха с близо 14% след 3 ноември, когато GoPro прогнозира приходи между 600 и 650 млн. долара за тримесечието.

Очаква се през сегашното тримесечие приходите на компанията да нараснат отново - до 190-210 млн. долара от 183,5 млн. долара година по-рано. Но това е доста под средната оценка на анализаторите за 267,5 млрд. долара според Thomson Reuters I/B/E/S.

Нетната загуба на GoPro се увеличи до 115,7 млн. долара през четвъртото тримесечие от 34,5 млн. долара година по-рано.

Като се изключат някои елементи GoPro е спечелила по 29 цента на акция, надминавайки очакванията на анализаторите за 22 цента на акция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още