IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple забавя сделката за звеното за чипове на Toshiba?

Американската технологична компания не е дала съгласието си по ключови въпроси, твърдят източници

17:09 | 25.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската технологична компания Toshiba е заявила на основните си банки този понеделник, че не е подписала договора за 18 млрд. долара за продажба на звеното си за чипове, защото Apple, която е член на консорциума, придобиващ бизнеса, не е дала съгласието си по ключови въпроси, предава Ройтерс, позовавайки се на двама източници, запознати със сделката.

Миналата сряда борещият се с проблеми японски конгломерат обяви, че е избрал консорциума, воден от американската компания за дялово инвестиране Bain Capital, за купувач на своя бизнес с чипове. С този ход се слага и край на 9-месечния процес по продажба, който има за цел да запълни сериозна празнина във финансите на Toshiba и да предотврати отстраняването ѝ от борсата в Токио.

Но сключването на сделката за продажбата на втория в света производител на NAND чипове за памет се забавя, което е накарало Toshiba да се обърне към своите кредитори в понеделник, твърдят източниците.

Те са коментирали пред Ройтерс, че Toshiba е помолила банките да удължат периода за изплащането на 680 млрд. йени (6,1 млрд. долара), който ще изтече на 30 септември.

Кредиторите искат Toshiba да подпише окончателно споразумение с водената от Bain група, в която влизат още SK Hynix, като условие за финансирането.

Не са ясни подробностите около нещата, които спъват сделката на този етап.

"Въпреки че не можем да коментираме процедурата по сключването на сделката, имаме за цел да сключим споразумението с купувача възможно най-скоро“, коментират от Toshiba.

Apple не е отговорила веднага на запитванията за коментар.

Представителите на Sumitomo Mitsui Banking и Mizuho Bank, най-големите от седемте основни кредитори на Toshiba, също не са открити извън официалното работно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още